Recenze: O KULIFERDOVI (Luboš Pavel)


Dobrodružná pohádka o přátelství a pomoci



Za recenzní výtisk děkuji autorovi Luboši Pavlovi.
Chci zakoupit dětskou knihu O Kuliferdovi. 


Byl jednou jeden hrášek, který se nechtěl uvařit v hrachové polívce, a šikovně proto spadl pod kuchyňskou linku. Tam mu v té tmě a vlhku vyklíčily nožičky a ručičky a na hlavě místo vlasů takový malinkatý klíček. (Str. 8) 


Tak začíná dobrodružná pohádka, kterou pro děti napsal vydavatel, ale především spisovatel Luboš Pavel. Autor má na svém kontě řadu knih a to nejen pro děti, ale také pro dospělé. Některé z nich vyšly také v audioknižní podobě.

Pohádka, kterou jsem měla možnost si přečíst, je sice krátká, ale kouzelná. Vypráví o Kuliferdovi, který se rozhodl zachránit Ježka. Ježečka si přinesla holčička Anetka z lesa i přesto, že s tím rodiče nesouhlasili.

Jenže co teď? Jak Ježka zachránit, když neznáte cestu ven a přejít obývací pokoj trvá víc než hodinu? Naštěstí je tady chytrý Mol, který si libuje v knížkách.

Zdroj: web autora 

Hlavním hrdinou je malý hrášek Kuliferda, ze začátku trochu váhavý a neznalý světa. Bodejť by nebyl, když se teprve před malou chvíli stal malým miničlovíčkem. Přesto však je velmi obětavý a přátelský. Vždyť někoho zachránit je obrovský čin.

Ježek je trochu bručoun, ale v podstatě je hodný a milý. V bytě Anetčiných rodičů se ocitl omylem. Předtím si pokojně žil v lese se svou ježčí rodinou. Teď se mu po nich moc stýská a chtěl by se k nim vrátit. Kuliferda se rozhodne, že mu pomůže.

Aby byla parta kompletní, na scéně se objevuje Mol. Chytrý, vzdělaný hmyz, který se schovává v knihovně. Má načteno spoustu knih, a proto ví, kde se Ježkův les nachází. 

Zdroj: web autora 
Styl vyprávění je poutavý. Autor často používá citoslovce a tázací věty, konkrétněji řečnické otázky. A i když se mi čtení líbilo, někdy jsem měla problém se stavbou vět. Přišly mi občas těžké a hůře se mi četly. 

Samotný příběh se mi však líbil. Byl originální i vtipný. Je to příběh o přátelství, pomoci a o tom, že když se něco chce, tak jde úplně všechno.

Na více než sto stranách se malý čtenář dozví, že není východ jako východ, proč je nebezpečné umyvadlo a co se děje s hrášky na podzim.

Součástí každé knihy pro děti by měly být ilustrace. Nejinak je to i v této knize, kterou ilustroval učitel ZUŠ Jaroslav Soumar. Už na první pohled jsou obrázky nádherné a, možná to trochu přeženu, i vymazlené. Některé ilustrace jsou celostránkové, jindy jde jen o postavičku, hrášek či kliku u dveří doprovázející text.


Zdroj: web autora


Kniha je určená pro děti předškolního věku i pro děti, které už číst umí. Pokud by dětem nevyhovoval psaný text, můžou si Kuliferdu poslechnout i jako audioknihu (nakladatelství Audiotéka). Knihu namluvil sám autor a jeho hlas je typicky pohádkový, u kterého se příjemně odpočívá. Několik kapitol je volně dostupných na spisovatelově Youtube kanálu.

Kdo by se po přečtení či doposlouchání chtěl podívat, kde se příběh odehrává, může. Spisovatel pro všechny přichystal zábavnou hru, při které hledači můžou vypátrat Anetčin dům či Ježkův pařez.

O Kuliferdovi je zkrátka kniha, do které se zapojí celá rodina. S příběhem se dá strávit mnoho příjemných chvil.





Anotace
Hrášek, který se nechtěl nechat uvařit v hrachové polívce, a tak spadl pod kuchyňskou linku. Na cestě bytem potká Ježka, kterého si děvčátko Anetka, i přes zákaz rodičů, přineslo domů z lesa. Kuliferda se rozhodne Ježkovi pomoci utéci zpátky domů a za přispění Mola, který ví, co je psáno v knihách a také se vyzná v mapách, se mu to podaří. Po poslední kapitole příběh nekončí. Zahrajte si s dětmi hru na hledání Kuliferdy. Pojďte se podívat, kde stojí dům, z kterého utíkal. Udělejte si výlet do přírody a najděte Ježkův pařez, kde bydlí ježčí rodina.

Nakladatelství: Grada (tištěná kniha), Creatio (e-kniha)
Rok vydání: 2016
Žánr: Pro děti
Počet stran: 109
Vazba: vázaná
Formát e-knihy: PDF, epub

Komentáře