Recenze: DRAK BERE VŠE (Hanina Veselá)

 

Temné fantasy o telepatce Magnólii



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Mytago.
Chci si zakoupit knihu Drak bere vše.




Kniha Drak bere vše je jednou z na sebe volně navazujících knih o telepatce Magnólii. Jedná se o temné fantasy, kde se Magnólie spolu se svým někdejším mentorem a dalšími ocitá ve smrtelném nebezpečí, kdy musí volit mezi špatným a ještě horším.

V ději se ocitáme kolem roku 843 v mytickém městě Thurg, kam se Magnólie za ne zcela jasných okolností neplánovaně přenese. Přestože město vypadá nádherně a mírumilovně, všechno není tak, jak se na první pohled může zdát. Postupem času se ve městě objevují Magnóliini přátelé, kteří spolu s ní řeší nastalou nebezpečnou situaci v podobě zla, které se snaží proniknout městskými zdmi.

Příběh je vyprávěn z pohledu Magnólie, se kterou prožíváme jednotlivé dny strávené v Thurgu a jejíma očima poznáváme nové tváře a místa. Postupně se nám odkrývá historie města, minulost arcimága Zvina, ale i tajemná karetní hra Drak bere vše, která je za celou situaci zodpovědná.

„Co je ta karetní hra zač? Kdo ji vyrobil a čím je nebezpečná? Mimoděk jsem sepnula ruce. Prosím pane. Já to musím vědět. Nečekala jsem to, ale odpověděl mi. Byla vyrobena před tisíci lety ve velmi nepožehnané době. Na jejím vzniku se podílely čtyři velmi nešťastné a zkažené bytosti.“ (Str. 214)

Hlavní postavou je již zmíněná Magnólie (Noly nebo paní Magna),  nebojácná, odhodlaná žena, s jasně rusými vlasy a potřebou kontroly nad vším. Telepatické nadání jí umožnilo dostat se do učení k arcimágu Zvinovi, od kterého později utíká a snaží se žít na vlastní pěst. Za takto strávená léta si vybudovala síť známostí a naučila se samostatnosti za každých okolností.

Arcimág Zvin, Magnóliin někdejší mentor a hlava všech telepatů, jdoucí si za všech okolností svou cestou a směřující jen ke svému cíli, je shodou okolností nucen začít spolupracovat s Magnólií. Po dlouhých uzavřených letech konečně odkrývá svou pravou tvář a rozhodne se odvyprávět svůj životní příběh.

Mezi další důležité postavy patří kirbegův kat Hajmón, nebo nekromantka Delcante. Ti jsou podstatnými členy v Magnóliině týmu. I když jsou každý úplně jiný, navzájem se doplňují a riskují pro sebe životy.

Královská thurgská rodina, obyvatelé  města, nebo kmen korullů, každý z nich se nějakým způsobem podílí na konečné záchraně Thurgu. Bohužel ne vždy zvolí správnou cestu.

„Město bílých zdí jsem naposled maloval v Dračí jámě. Dal jsem do toho obrazu všechno, včetně tajného teleportačního zařízení. To jsem tam vetkl, abych ho později použil k útěku, ale Démon ze mě vysál všechnu vůli...“ (Str. 367)

Není úplně vhodné se nějak blíže zamilovat do postavy. Mnoho z nich se konce knihy nedožije a stanou se obětí na oltář vyššího vítězství. I když se může zdát, že bude dílo kvůli vysokému počtu stran zdlouhavá, opak je pravdou, čtivost a plynulost děje zaručují, že strany budou ubíhat v podstatě sami. Vždy na začátku některých kapitol jsou k vidění zajímavé ilustrace, které vypovídají o budoucím ději.

Samozřejmě nejde jenom o fantasy, objevují se i části zaplněné boji a trochou násilí, není to ale nic neúnosného. Mezi hlavními postavami si můžeme všimnout jistého jiskření, které se postupem času stupňuje a nakonec se naplno projeví.

Velkým kladem je propracovanost světa, ve kterém se ocitáme. Vše o něm je popsáno do nejmenšího detailu, a to ať se jedná o vzhledy jednotlivých míst, nebo o jejich historii. I postavy jsou reálně vykresleny a není problém uvěřit jim jejich počínání.

Jedinou negativní stránkou může být větší množství postava, ve kterém je ze začátku obtížnější se vyznat. Tenhle problém ale po pár stranách odezní. Pro ty, kterým by postavy přeci jen dělaly potíže, autorka sestavila na konci knihy seznam všech z nich s malou vysvětlivkou, o koho vlastně jde. Některým čtenářům se nemusí líbit „telepatické“ části, které jsou psané kurzívou na místo přímě řeči.

Komu bych doporučila?
Jistě každému. kdo má rád fantasy žánr. Ale ani ostatní čtenáři nemusí zoufat. Já sama tento žánr moc nevyhledávám, avšak i tak se mi kniha líbila.


Knižní obálka:
Obálka je vyvedená v odstínech hnědé a oranžové. Motiv drakočlověka se skvěle hodí a evokuje tajemné a děsivé cosi, ukrývající se uvnitř knihy.






Anontace:
Magnólie – telepatka, pro niž špinavá tajemství druhých nejsou žádné tabu. Plní delikátní úkoly pro různé pány a hojnými doušky užívá pozemských radostí. Arcimág Zvin – její někdejší mentor a hlava všech telepatů. Málokdo ví, že kdysi nosil jiné jméno. Svou masku nesundal tak dlouho, že se pro něj život samotný stal jen hrou. Oba již dlouho kráčí vlastní cestou, aniž by tušili, že osud je svede dohromady a navzdory vzájemným antipatiím donutí ke spolupráci. Zvinova partie je rozehrána v Thurgu, městě bílých zdí, dekadentních mágů a zdroje nesmírné moci, a vkladem nebude nic menšího než život.

Nakladatelství: Mytago
Rpk vydání: 2015
Žánr: fantasy, sci-fi
Počet stran: 552
Vazba: brožovaná


Komentáře