Rozhovor s Molly Crow I. „Největší hrůzu mám vždy z popisu sexu.“

V rámci našeho projektu: Podpořte vydání Elementu ohně jsme se rozhodly autorku Molly Crow vyzpovídat a přinést vám o románu více informací. Kniha má vyjít za vaší podpory prostřednictvím Startovače - Molly Crow u nakladatelství Klika. 


Zdroj: Molly Crow

Molly Crow, kterou znáte možná i jako Evu Molíkovou - autorku historického fantasy Bez duše, před námi rozhodně nic nezatajovala. V našem rozhovoru se dozvíte spousty údajů, které vás k přečtení Elementu ohně rozhodně navnadí.

Děkujeme za rozhovor i ilustrace a vy se můžete těšit ještě na dvě další části, jelikož jsme měly možnost po dlouhé době Molly Crow vyzpovídat a zajímalo nás, jak se jako autorka vyvíjí a co všechno má pro své čtenáře ještě připravené... Máte se nač těšit!




✴✴✴


S vědomím konce je stejně jako Bez duše fantasy. Máš v šuplíku rozepsaný i nějaký text, který zapadá do zcela jiného žánru, nebo ses ve fantasy našla a hodláš mu zůstat věrná?

Většina textů, které mám rozepsané, jsou fantasy. Samozřejmě najdu i nějaké historické romance a aktuálně námět na jednu kontroverzní detektivku, na jejíž psaní se moc těším, ale na druhou stranu mám obavy se pod ni podepsat. Možná ji zveřejním úplně anonymně někde na internetu. Ale na to je ještě čas. Teď se dle časových možností věnuji sérii Element ohně.

             
Zdroj: Molly Crow

Kniha je prvním dílem trilogie Element ohně. Budou na sebe díly navazovat, nebo je bude možné číst i jako samostatné knihy? 

Knihy na sebe navazují a všechny jsou převážně psané z pohledu Sally Bakerové, tedy z pohledu ohně. Ovšem fungovat můžou i samostatně. Například první díl, který je teď na Startovači, má na konci rozuzlení i odpovídající závěr příběhu. Druhou knihu bude moci čtenář rovněž číst jako samostatnou jednotku, protože začíná kapitolou, která bude ukazovat klíčové události prvního dílu z pohledu jiné postavy. Ale samozřejmě pro toho, kdo bude číst popořadě, bude tato část ukazující příběh z jiného úhlu určitě zajímavější. 

       

Čím podle tebe knížka čtenáře osloví? V čem je jiná než ostatní tituly, které se také zaměřují na elementy? Proč ses zaměřila právě na oheň?

Všechny knihy zabývající se elementy jsem nečetla. Přesto jsem se snažila vymyslet originální zápletku a doufám, že se i podařilo. Lidé stále uvažují o tom, jestli někde ve vesmíru existuje mimozemský život. Jenomže co když je takovým mimozemšťanem naše planeta Země, a my ji jen z našeho omezeného pohledu parazitů nedokážeme jako „živou bytost“ vnímat? Dívám se na vznik naší planety jako na spojení čtyř elementů, které bohužel pro ni vytvořilo dobré životní podmínky pro organismy parazitující na jejím povrchu. Tornáda, tsunami, zemětřesení, požáry, výbuchy sopek a další přírodní katastrofy jsou v mém příběhu jen způsoby, jak elementy (Země) s těmito parazity bojují. Jenže když se objevil člověk, který se postupně naučil bránit a dokonce začal sílu elementů využívat pro svoje vlastní účely, začala se Země bát o vlastní existenci. Proto přistoupila k tomu, že každý element, který ji tvoří, oddělil část sebe sama a nakazil jednu dívku. Tyto „sestry“ nepozorovaně žijí mezi lidmi a dokáží účinněji nasměrovat drtivou sílu, kterou ovládají. Jenže, aby to neměly tak lehké, ochromují je i lidské pocity jako je lítost a soucit. Právě proto je lidé dokáží obelstít a v jejich lidské podobě i zabít. Ony se ovšem v každé generaci zrodí znovu a bude tomu tak dlouho, dokud nás úplně nevyhubí. Na oheň jsem se zaměřila proto, že ho vnímám jako první. Takže spíš z nějakého osobního pocitu. Postavila jsem na tom i celý příběh. Protože právě oheň má ten nejtěžší úkol. Je jediná ze sester, která si od začátku svého nového života pamatuje všechny předchozí a ví, co všechno ji čeká. Ostatní sestry si pokojně žijí obyčejné lidské životy, dokud je v dospělosti oheň nevyhledá a neprobudí v nich vzpomínky i obrovskou moc, která v nich do té doby pokojně spí. A když se tedy Sally Bakerová (současná nositelka ohně) rozhodne být alespoň v tomhle jednom životě jenom Sally, jsou pro ni normální běžné věci úplně novou zkušeností. A právě o tom, jak se tahle dívka pere s normálním životem, je první díl S vědomím konce.


Děj se odehrává v L. A. Píše se ti cizí prostředí lépe nebo ti připadá, že se podobný fantasy příběh do českých reálií nehodí?

Píše se mi lépe o místech, které neznám. Nemám ráda příliš mnoho popisů, které zdržují děj. Takže je pro mě ideální, když si to místo vyhledám s pomocí internetu, mrknu na pár fotek, poznamenám si vjemy, které mě na první pohled napadnou a ty pak použiji v textu. Například scéna v kině se odehrává opravdu v kině CGV, které jsem si s pomocí Googlu vyhledala a poznamenala si, že mají v sále červené dvojsedačky. Je to jednoduché, účelné a pro představu zcela dostačující. Jak široké bylo plátno, jakou barvu má strop apod., mě dějově nikam neposune, takže není důvod tím čtenáře zdržovat. To už bych spíš nechala hlavní postavu okomentovat, když zapomenou po spuštění filmu zhasnout světla. Je to věc, která se stává, postava k tomu může zaujmout nějaký postoj, komentář a člověk se s tou situací potom lehčeji ztotožní a do příběhu se vnoří. Stane se čtivějším. Samozřejmě celou Českou republiku procestovanou nemám, ale řekněme, že hlavní hrdinka bude v průběhu série hodně „cestovat“, takže mi Spojené státy přišly pro tyto účely zajímavější i třeba jen svojí rozlohou. 

Zdroj: Molly Crow

Pověděla bys nám něco o hlavní hrdince?

Uf, copak Sally. Je to takový balíček dva v jednom. Pokud by se jí někdo mrknul do hlavy, musel by jistě konstatovat, že trpí rozdvojenou osobností. Což je pravda a ona sama si tuto skutečnost plně uvědomuje. Z popisu Sally jako člověka: je nepřístupná, odtažitá, nezajímá se o svoje okolí, naopak s pomocí triček s dle ní trefnými nápisy, jako je například: „Uhni a přežiješ!“, dává svému okolí najevo, ať se drží dál. Má tedy slabost pro černý humor. Je hrozná bordelářka. V jejím bytě to vypadá jako po apokalypse. Nijak se netrápí, když najde kousek, co si chce vzít na sebe zmuchlaný na podlaze. S pomocí své moci si rukama pomuchlané triko vyhladí efektivněji než by svedla s kdejakou žehličkou. Občas tedy funguje jako multifunkční pomocník do domácnosti. Chce jen obyčejně žít. Chodit do školy, do práce, malovat, běhat... Hlavně nikomu nechce ublížit. Z pohledu ohně, aneb když Sally přemůžou emoce a oheň vystrčí růžky, je prchlivá, výbušná, zlomyslná a netouží po ničem jiném, než hořet a zabíjet. 


Tvůj fantasy román je díky romantice cílený hlavně na něžné pohlaví. Navnaď čtenářky a trochu jim přibliž i hlavního hrdinu.

Brian je dokonale zhmotněnou představou Sally o tom, jak by měl vypadat sexy chlap. A to je taky vše, co vám o něm můžu říct. Vzhledem k tomu, že je příběh psaný z pohledu Sally, která sama Briana musí postupně poznat, nechci vás o to ochudit. Navíc s Brianem přichází ještě jedna komplikace a další zápletka, takže se k němu skutečně nemůžu moc vyjádřit, pokud nechci prozradit děj. 


Jak moc emočně jsi psaní prožívala? Objevují se v knížce nějaké scény, které se ti nepsaly zrovna lehce? 

Já se u většiny spíše bavila. Jsou tam samozřejmě i emočně vypjaté scény, ale neměla jsem problém je napsat. Největší hrůzu mám vždy z popisu sexu. To je páni oříšek. Se vzdouvajícím se údem a lůnem plným touhy bych to v současném L. A. u čtenářů nejspíš projela na plné čáře. Jenže popište sex originálně, čtivě a samozřejmě ne příliš sprostě. Ve zkratce: nepíšu to ráda, ale nedokážu to úplně vypustit, protože mám pocit, že když se postavy celou dobu jen „ozobávají“ a nepřijde to pověstné KONEČNĚ, chybí to tam.


Je něco, čím si nejsi ve svém díle jistá a netušíš, jak na to budou čtenáři reagovat?

Ano. Sally kouří cigarety. Určitě to není na každé druhé stránce, ale v pár scénách si zapálí. Počítám s tím, že mě někdo osočí z propagandy kouření, ale určitě to tak není myšleno. Tu neřest jsem jí dala, protože se mi líbilo, že může vlastní prst používat jako svůj osobní zapalovač. Taková blbost, detail, ale hodilo se mi to tam. Navíc má pro okolí působit, jako ta nepřístojná, divná, možná trochu drsnější holčina, takže k ní ta cigareta pasuje. 

Komentáře