Recenze: SYN PEKEL – VLČÍ KREV (Michaela Burdová)

Temná a dynamická young adultka



„Jsme tvorové pekel, nejsme schopní lásky! Jedině touha, sounáležitost, rodina... to nás drží pohromadě! Ale láska ne! Jsi ubožák, Wenire, slaboch! Ale já z tebe chci mít silného Weer worfa, mocného zabijáka, rozumíš mi?“ (Str. 47)


Za recenzní výtisk děkuji autorce Michaele Burdové.
Chci zakoupit fantasy román Vlčí krev - Syn pekel.




Styl psaní v er-formě je velmi dynamický a poměrně napínavý. Plný zajímavých nepřehnaných popisů. Středně dlouhé kapitoly jsou rozdělené na části, které se zaměřují na dva úhly pohledu - Nerana i Aragen. Michaela Burdová si dala záležet i na popisech, které dotvářejí chladnou atmosféru. Ze Syna pekel je možné vnímat aroma lesa, železitou pachuť krve a slanost slz a především svobodu, se kterou se vlci prohání mezi lidmi, i když jim jde o život.

„S tebou máme šanci změnit svět!“Aragen se na ni podívala. „Anebo ho zničit.“

Prolog pojednává o popravách vlků a krvelačnosti lidí. Konání je brutálnější, než jsem očekávala. Díky tomu kniha už od začátku nabírá tvrdšího rázu a připravuje čtenáře na to, co je čeká. 

Hlavní postava Aragen není zrovna poslušná dcera. Svého otce, vůdce Temnovlčí smečky, nade všechno miluje, ale ani to jí nezabraňuje, aby porušovala jeho pravidla. Touha po smrti, lidské krvi a mase ji neskutečně trýzní a když konečně uspokojí své potřeby, chce víc... Tak jako všichni Mladí ze smečky, která pomalu skomírá. Panuje v ní zoufalství, protože vlkodlaci pomalu vymírají. Ale Aragen má plán! 

Aragen je dívka, která je jako stvořená k vládnutí. Mimo její dominance se v ní skrývá i temnota. Když ji její vyvolený zradí, už nemá důvod držet se zpátky...

Neran, hlavní hrdina druhé části, je vlkodlak. Patří mezi poslední svého druhu. Má dobré srdce a veselou povahu. Občas něco přepískne nebo si udělá špatný úsudek, do všeho se vrhá po hlavě. Je to takový typ hrdiny, se kterým se čtenář nenudí a fandí mu.

Postavy jsou dobře vykreslené v rámci young adult. Charaktery dokážou zaujmout, mají své dobré i špatné stránky. Čtenář vnímá jejich emoce, v některých případech dost silně.

„Ta odporná věc v jejím nitru ji kazí! Potřebuju to z ní dostat!“ (Str. 187)

Děj působí zrychleně, protože se tak autorka vyhnula hluchým místům. Příběh doprovází menší zajímavé zápletky, nápadité a dobře vylíčené. První část příběhu se týká hlavní hrdinky Aragen. Čtenář má možnost sledovat její růst, emotivní prožívání i první zamilování... Druhá se týká Nerana, který kvůli Aragen provedl něco strašlivého a to se mu také vymstí. Snaží se to však po celou dobu napravit, i když se mu do cesty připlete dávný nepřítel...

Překvapením zřejmě bude, že se v knize objevuje nejen násilí, ale také témata jako incest a znásilnění. Brutalita je ve stylu young adult, i když má příběh stále pohádkové kouzlo. 

Kniha vypovídá nejen o démonech, elfech a vlkodlacích, ale i Temnovlcích, kteří jsou odlišní. Zpočátku to není přesně znát, ani čtenář nemá o odlišnostech ponětí. Rozdíly nejsou tak dobře sepsané, osobně jsem se ztrácela a přicházela na informace až v průběhu čtení, což je sice možná schválně, ale neznalý čtenář se cítí dezorientován díky světu, na který není zvyklý.

Dávku humoru má na bedrech povětšinou bezstarostný Neran, jelikož v okolí Aragen je vhodnější být bezcitný. S tou si živé zábavy sice neužijete, ale za to vás naučí různé způsoby servírování lidí a ve volném čase se ještě opájí mocí temných rituálů. Neranovy vtipy jsou lehkomyslné. Zábavné věty rádoby frajírka, který dokáže i v situaci, kdy mu jde o krk, říct něco tak šíleného, že má chuť se čtenář i navzdory všemu smát. 

Romantika ve stylu young adult je velmi křehká a jemná, přestože se v díle hovoří o páření, žádné erotické scény v něm nenajdete. Pokud by je Michaela Burdová přidala, porušila by tu lehkou rovnováhu mezi světem dospělých obtíží a pohádkovou atmosférou knihy pro dospívající.

Novou kapitolu autorka začíná vždy s nějakou poetickou básní, která je kreativní a víc než vhodná pro udržení temné atmosféry. Na začátku knihy je velká mapa údolí, kterým hrdinové putují. V závěru naopak kresby několika hrdinů, kteří jsou pro děj důležití. Ilustrace jsou skvělé. Představu si podle nich čtenář vytvoří dokonalou. 

Pokud se zaměřím na závěr, nějak jsem ani nezkoušela hádat, jak to dopadne, jelikož zápletky byly poměrně spletité a nepředvídatelné. Tím konečným řešením, o které vlastně po celou dobu šlo, autorka čtenářům vytřela zrak a naladila na druhý díl s názvem V moci démonů. Protože nevěřím, že by se našel čtenář, který by Neranovi nedržel pěsti a netoužil by vědět, jak to s nimi všemi vlastně dopadne...

„Jsi první Weer worf, který se nás nepokusil sežrat.“„Jo, ale to ještě neznamená, že jsem přítulný štěně, jasný?!“

Co může čtenářům vadit?
* Dílo obsahuje poměrně velké množství postav s neobvyklými jmény, čtenář se může ztrácet.
Pokud nečtete knihy o vlkodlacích, můžete být zaskočení z neznámého prostředí smečky, kde panuje jiná hierarchie, rituály, apod. V tomto případě se autorka nerozepisovala a tak může čtenářům něco unikat. Fakta navíc by se hodila.

Komu bych knihu doporučila? 
Tak tohle je naprosto skvělé nejen pro dospívající holky, ale i kluky. Je to prostě takové slibné dobrodružství plné fantazie s temnotou, která zláká každého. Nejsem cílová skupina a i přesto jsem byla příjemně překvapená, takže pokud i dospělý má chuť na takový odpočinkový román, směle do toho. 


Knižní obálka: 
Jelikož je více pohádková, tak mě trochu zaskočil obsah díla, ale faktem zůstává, že to pohádkové kouzlo kniha stále má. 




Vydejme se do Velwetie, tajemné země obývané Temnovlky – nesmrtelnými bytostmi, ze kterých jde strach a lidé jsou pro ně pouhou kořistí. Minulost vlkodlaka Nerana, nazývaného Syn pekel, je s Temnovlky pevně svázaná. Pouze čarovný nektar Étarlininy slzy by mu mohl pomoci se odpoutat a zvrátit svůj osud. Musí uzavřít spojenectví s elfkou Liadel, kterou ze srdce nenávidí. Podaří se mu odhalit její tajemství? Bude Neranovi odpuštěna dávná zrada? Ve Velwetii mezitím propuká boj temných sil – třinácti démonů. Neran je vtažen do bitvy o moc. Kdo zvítězí, rozhodne o osudu celé země. 

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2013
Žánr: Sci-fi a fantasy, young adult
Ze série: Syn pekel (1)
Ilustrace: Michaela Burdová
Počet stran: 256
Vazba: pevná s přebalem

Komentáře