Recenze: AMERIKA ANEB VELKÁ ZEMĚ ČESKÝMA OČIMA (Peggy Kýrová)


Cestopis podle Peggy Kýrové



Za recenzní výtisk děkujeme autorce Peggy Kýrové
Chci zakoupit cestopis Amerika aneb Velká země českýma očima



Tento cestopis si ke zrecenzování původně vybrala moje kolegyně Wish, ale nakonec knihu recenzuji já. Co se týče cestopisů, teprve s nimi začínám. Tohle je mé druhé cestopisné dílo, které jsem měla možnost přečíst a recenzovat.

Styl psaní je příjemný a spíše působí jako osobní deník cestovatelky. Lehké a jednoduché vyprávění obsahuje mimo historických faktů, zajímavostí a informací též hodnotné poznámky, ale i nepodstatné údaje, které čtenáři bohužel nic o Americe nepoví. Stručný text se proto stává stereotypním, jelikož se opakují fráze i věty. Různě dlouhé deníkové zápisky sice nejsou rozvláčné, ale postrádají kreativitu a nápaditost.

Jeden z nejznámějších pohledů na Monument Valley
Zdroj fotografie: CD s obrazovou přílohou knihy

Cestopis je rozdělen na několik částí:

Krátký úvod
který sepsal Miroslav Cvrk o knize mnoho neřekne. Dokonce čtenář skrze něj nemá možnost poznat ani autorku. Je to spíše takový doplněk o tom, že byl poprosen o napsání úvodu, aniž by Peggy Kýrovou vlastně znal. Sám říká, že díky knize ji poznal líp, což je určitě pravda, protože i čtenář díky tomu ví více o osobních návycích samotné autorky a dozví se i o její rodině.

Hlavní části: 
* 1998 - východní pobřeží
* 1999 - severovýchod a jih
* 2000 - jihozápad a severozápad

Hrob Buffalo Billa
Zdroj fotografie: CD s obrazovou přílohou knihy

Cestopis začíná vylíčením problematické cesty na letiště. Dozvídáme se, že Peggy Kýrová odlétá se svou dcerou (tato část s doprovodem je trochu zmateně popsána) za otcem a sestrou a pouští se do poznávání míst, která za to opravdu stojí. Jenže v jejím líčení jsou shrnutá stejně nezáživným způsobem, jakým sepsala svá ranní vstávání a to tak často, že si čtenář může podle knihy udělat autorčin harmonogram. Spíše než vyprávění o neopakovatelné zámořské cestě, kniha obsahuje strohé popisy o nepodstatných každodenních úkonech.

Autorka sice nabízí Ameriku ze svého úhlu pohledu, ale v tomto případě se tomu nevěnovala natolik, aby se kniha dala považovat za zajímavý cestopis, který by čtenáře nalákal na podobnou cestu. V případě, že by vynechala ty osobní nedůležité texty, by určitě zaujala mnohem víc. Líčení by se přece jen mělo více týkat USA, aby je měl čtenář možnost poznat. Skrze dílo Amerika aneb Velká země českýma očima se mu bohužel moc hodnotných informací ani zážitků do rukou nedostane.

Před Pentagonem
Zdroj fotografie: CD s obrazovou přílohou knihy

Některé postřehy a praktické rady
Týkají se především cestování po Americe, ubytování, jídla, finančních prostředků apod. Takové informační okénko pro ty, kteří mají zájem vydat se na podobnou cestu sami a vyzkoušet na vlastní kůži strasti i radosti cestování po Americe. Pokud by tato část byla delší, určitě by cestopis byl mnohem lákavější. Zaměřuje se totiž na to podstatnější.

Místa, která jsme navštívili - Rychlá rekapitulace s krátkými postřehy.

Jako bonus k této knize patří i CD s fotografiemi, které bylo však velmi nešťastně přilepené k obálce k zadní části uvnitř knižní vazby. Je pravda, že sice není možnost, že by se tento přídavek ztratil, ale odlepení zanechá stopy na zadní vnitřní straně obálky, což pro někoho může být hodně nepříjemné. Překvapilo mě, že cd je vlastně obyčejná Verbatimka. Nepůsobí to zrovna profesionálním dojmem.

Kniha obsahuje sice autentické fotografie, ale je jich poskrovnu. Z toho důvodu je tedy vhodné pustit si u četby obrazovou přílohu.

Monument Valley
Zdroj fotografie: CD s obrazovou přílohou knihy


Komu bych knihu doporučila?
Čtenářům, kteří si nechtějí přečíst cestopis, ale víceméně deník o cestování po Americe a přitom jim nevadí, že se nedozvědí ta nejdůležitější a nejočekávanější fakta.


Knižní obálka: 
Poměrně lákavá a nápaditá. Ta se mi opravdu líbí. Jednoduchá, ale přesto dokáže nadchnout.




Anotace:
Čtivá a stále svěží třídílná kniha psaná s lehkostí a humorem, nabitá nejen leckdy dobrodružnými až dramatickými nebo humornými příhodami z cest, ale i zajímavými informacemi o místech známých i téměř neznámých, a kapitolami z dějin USA.

Podle knihy se i dnes dá kterákoliv z popisovaných cest podniknout levněji než s cestovní kanceláří a současný cestovatel si bez problémů může výlet přizpůsobit svým potřebám - rozšířit, zúžit nebo zkombinovat části různých autorčiných cest do vlastního originálního výletu. Cesty podle této knihy mohou bez obav podniknout i senioři.

Nakladatelství: Koniáš
Rok vydání: 2016
Žánr: Literatura česká, Literatura naučná, Cestopisy a místopisy
Počet stran: 180
Vazba: brožovaná




Komentáře