Recenze: KŘÍDLA (Gabriela Rinth)


Zajímavý nápad na andělskou fantasy


Za poskytnutí recenzního výtisku děkujeme Gabriele Rinth

Chci zakoupit knihu Křídla


Fantasy román Křídla vypráví o osmnáctileté dívce Megan, které se nečekané udělá špatně na jedné studentské oslavě. Důvod její nevolnosti je prostý - začínají jí růst andělská křídla. Megan se rázem ocitá ve striktně utajovaném společenství andělů, kteří se snaží ochránit své tajemství za každou cenu. Dívka se musí vzdát nejen své lásky a přátel, ale také rodiny. Je však opravdu nutné, aby mladý člověk žil ve světě plném pravidel a intrik, nebo je možné z tohoto světa uniknout? Je nezbytné vzdát se všech blízkých, nebo si dokáží nejbližší přátelé k vám nalézt cestu i přes zdánlivě neproniknutelná pravidla a stráže?

Kniha je napsána jako vyprávění pohledu hlavní hrdinky Megan. V průběhu dochází v Křídlech ke značné změně nálady. Zatímco zpočátku je příběh líčen nedospělou dívkou, která se potácí uprostřed beznaděje, sebelítosti a pocitu, že se proti ní spikl celý svět, na konci jej popisuje dospělá dívka, která je smířená se situací a která si uvědomuje význam společenství. Tento román je napsán velice čtivým způsobem. Autorka se věnuje pocitům a událostem týkajících se Megan a nenachází se zde téměř žádné popisné části, díky čemuž děj rychle utíká a snadno se čte.  U titulu dochází k drobnému rozporu mezi věkem hlavních hrdinů a jejich mluvou. V knize je použit spisovný jazyk, což u mladých lidí není úplně běžné. Autorka pracuje v příběhu s poměrně netypickým grafickým znázorněním SMS/emailů, které jsou psány velkým hůlkovým písmem, což může být pro čtenáře rušivé. Co se týče textu, je v elektronické verzi knihy zarovnán doleva, nikoliv do bloku. To se ale v tištěné verzi, podle spisovatelky, neobjevuje.

Jak už bylo řečeno, hlavní hrdinkou Křídel je dívka Megan, která se velice statečně vyrovnává s tím, že se jí život obrátil naruby. Její charakter i chování prochází v příběhu značným vývojem. Dalšími postavami, které hodně ovlivní děj, jsou David a Simon. David je Meganin žárlivý přítel, který se nedokáže smířit s jejich rozchodem a ohrozí utajení celého společenství andělů. Oproti tomu Simon je "jen" dobrý kamarád, který by se rád stal něčím víc, a ukáže se, že je pro ni ochoten překonat nepřekonatelné překážky. Ačkoliv to na první pohled vypadá, že se v příběhu objevuje ukázkový milostný trojúhelník, v ději to patrné není. 

Křídla jsou příběhem, který potěší milovníky odpočinkových knížek, u nichž se čtenář nemusí nijak zamýšlet nad dějem. Přínosem bude i lehký romantický nádech. Oproti tomu to rozhodně není kniha pro ty, kteří si rádi vychutnají klasickou fantasy, protože hlavním motivem knihy jsou vztahy mezi Megan a jejími přáteli z dřívějška. Nadpřirozeno je v románu spíše pro dokreslení a originalitu zápletky a kulis příběhu. 

Musím říci, že mě tato kniha docela nemile překvapila, protože jsem od ní očekávala asi něco jiného - v příběhu mi chybělo více nadpřirozena (např. v konfliktu mezi dobrem a zlem) v samotné zápletce, což k tomuto žánru patří. Oproti tomu se román značně věnoval vztahům mezi anděly/Megan a "obyčejnými" lidmi, což u young adult fantasy není zcela běžné a může to být pro řadu fanoušků značným zklamáním, tak jako tomu bylo i u mě. Křídla by se dala motivem utajovaného společenství přirovnat např. k sáze Škola noci. Tento příběh v sobě ukrývá velký potenciál, který vybízí k dalšímu zpracování, u kterého by bylo vhodné se více zaměřit na typické prvky žánru, které byly zmíněny výše, protože tím by kniha získala podstatně více příznivců a čtenářů.

Pokud jste ale čtenář, který hledá oddechovou četbu, Křídla si užijete. Young adultka má sice své chyby, ale dospívající dívky i tak příběh plný přátelství a lehké romantiky zasazené do fantasy ocení. 


Knižní obálka: 
Ačkoliv mne samotný příběh příliš neoslovil,  u obálky tomu bylo naopak. Myslím si, že trefně vystihuje téma i atmosféru příběhu. I když je pravda, že je nutné se nad ní trochu zamyslet, aby člověk odhalil její pravé kouzlo. 




Anotace: 
Jak by to vypadalo, kdybyste se probudili s křídly? Osmnáctiletá Megan byla obyčejná dívka prožívající běžný život i trápení. Při vyhrocené situaci náhle zkolabovala a ztratila vědomí. Od toho dne se od ní začalo žádat, aby se vzdala celého dosavadního života, rodiny, přátel i lásky. To vše jen pro to, že jí začala růst křídla. Dostala se do utajovaného společenství andělů, kteří si svá tajemství za každou cenu chrání. Je možné věřit andělům ve světě plném pravidel, hrozeb, intrik a dřiny? Nedalo by se přeci jen uniknout? 

Nakladatelství: Tribun EU
Rok vydání: 2016
Žánr: Sci-fi a fantasy
Počet stran: 144
Formát e-knihy: ePUB, PDF
Vazba: brožovaná

Komentáře