Rozhovor s českou autorkou Lucií Hukovou: POSTAVY ŽILY VLASTNÍM ŽIVOTEM A NEDALY MI POKOJ, DOKUD JSEM JEJICH PŘÍBĚH NESEPSALA.

Nedávno jsem recenzovala dílo Lucie Hukové - DARUJ MI KŘÍDLA, ve které mě potěšila gay láska v romantickém vztahu, na který se vyplatilo počkat. Kniha se mi celkově líbila, jen byla příliš dlouhá a v případě, že by se některé scény vynechaly, působila by dynamičtěji a pro čtenáře lákavěji. 

Lucie Huková dříve vydávala povídky na literárním serveru, než začala vydávat. Toužíš vědět, co si pro své čtenáře autorka připravila? Jestli se i nadále hodlá držet skvělého tématu LGBT nebo naopak začne s jiným žánrem? A co její projekt, kterým chce pomoci českým autorům? V tomto zajímavém rozhovoru se dozvíte všechny odpovědi! 


Zdroj: webová stránka Lucie Hukové

Velmi děkuji autorce Lucii Hukové za rozhovor a přeji jí do budoucna spousty skvělých námětů LGBT žánru, abychom my náruživý čtenáři měli co číst. :o) 

Proč jste se rozhodla psát zrovna román o homosexuálním vztahu?

Je to tematika, která je mi blízká a o kterou se zajímám, ale jinak to není tak, že si člověk řekne: „Tak, teď napíšu román o gayích.“ Celý příběh v podstatě spustila jedna malá asociace a pak už si postavy žily vlastním životem a nedaly mi pokoj, dokud jsem jejich příběh nesepsala. 

Ráda čtete nebo píšete LGBT tématiku? Dáváte jí přednost před jinými tématy?

Ano, ráda čtu i píšu příběhy, kde jsou LGBT postavy, a v současné době těmto příběhům skutečně dávám přednost. 

Co vás inspirovalo k napsání románu Daruj mi křídla?

Stejnojmenná písnička, zařizování posilovny, labrador od sousedů a Severus Snape. 

Kniha se mi líbila, ale byla přehnaně dlouhá. Přemýšlíte, že vydáte i zkrácenou dynamičtější verzi? 

Ne, nemám to v plánu.

Nebo plánujete naopak nová díla?

Ano, aktuálně tíhnu k tomu fantasy, které vám „Křídla“ evokovala. :)

Chcete se i nadále věnovat psaní gay románů? 

Zatím ano, ale třeba se zítra probudím s námětem mezigalaktické války. :)

Proč jste se rozhodla vydávat u nakladatelství E-knihy jedou? 

Je s nimi výborná spolupráce, autorům nabízejí velmi dobré podmínky a vydání e-knihy je otázka několika málo týdnů. 

Jak spolupráce s nakladatelstvím elektronických knih vlastně probíhala?

Do nakladatelství jsem poslala textový soubor s knihou, během pár dnů se ozval p. Koláček, majitel nakladatelství, s tím, že knihu vydají, a poslal smlouvu. Kniha potom vyšla snad během tří týdnů ve třech formátech a objevila se ve všech běžných internetových obchodech s e-knihami.

Máte v plánu vydat i tištěnou verzi Daruj mi křídla? Nebo máte v plánu vydat svá další díla v tištěné verzi?

U Daruj mi křídla tuto ambici nemám, ačkoliv na popud Redakce LGBT proběhl tisk asi padesáti kusů pro zájemce. S několika dalšími autorkami aktuálně dokončujeme sbírku povídek, kde je námětem coming-out, a tato sbírka vyjde taktéž jako ebook. Pro své další případné knihy bych přesto aktuálně zvolila spíše cestu klasického tištěného vydání. 

Název i obálka jsou trochu zavádějící a já osobně jsem si myslela, že půjde o fantasy, než jsem si přečetla informace o knize. Proč jste se rozhodla právě pro tento název a knižní obálku? 

Asi mě nenapadlo, že to někdo může brát doslovně, a ne jako metaforu, ani nikdo z betačtenářů nic podobného nepoznamenal. Název byl tak nějak jasný od začátku, žádný jiný jsem nezvažovala. Obálka byla návrhem kamarádky Martiny „Máty“ Noskové, která se grafickým designem knih zabývá, líbila se mi, přišla mi výstižná, a tak jsem si ji nechala. :)

Daruj mi křídla jste kdysi publikovala na literárním serveru. Je možné přečíst si i nějaké další vaše příběhy na tom či jiném serveru pro začínající autory? 

Aktuálně na Bez-hranic.cz ani jiném podobném webu nic nezveřejňuji. Několik povídek mám na svých stránkách Lucie Huková

Máte nějaké oblíbené LGBT romány nebo povídky, které byste našim čtenářům doporučila, pokud s tímto tématem chtějí začínat? 

Pro začátek bych asi sáhla do nějaké Young Adult literatury, v poslední době u nás v překladu vyšlo například Probuzení Simona Spiera, Dám ti slunce nebo Aristoteles a Dante objevují záhady vesmíru či má oblíbená fantasy plná slovních hříček Nedej seCo se českých autorů týče, tak jsou výborné Folného povídky Buzíčci nebo útlounká knížečka Radek Katky Heřmanové.

Ke kterému ze svých dvou hlavních hrdinů máte blíže a proč?

Rozhodně k Brianovi, jsme v podstatě úplně stejní, akorát teda nemám sebevražedné sklony, takže lezu maximálně po schodech. :)

Plánujete pokračování románu Daruj mi křídla?

Myšlenka na pokračování už se vylíhla, ale prozatím jsem ji pohřbila. Hluboko. Nějaké střípky z jejich budoucího společného života mám taktéž na webu, ale plnohodnotné pokračování s nimi v hlavní roli neplánuji. A kdybych se do druhého dílu přece jen pustila, posloužili by Aiden s Brianem jen jako vedlejší postavy.

Snažíte se pomoci začínajícím autorům svým na stránkách Práce s textem. Jak jste s projektem daleko a kdy se autoři mohou těšit na první články?

Stránka, kterou spravuji, se jmenuje Psavci a článků je tam již několik zveřejněných. V přípravách máme například sérii rozhovorů s lidmi, kteří se psaním živí – překladateli, redaktory, scénáristy, korektory a jinými psavci.  

Jak vás vlastně napadlo pomáhat autorům tímto způsobem? 

Teorií psaní se zabývám již několik let, věnuji se také korekturám textů, a zkrátka to chtělo nějaké místo, kde můžu nejen já své myšlenky k psaní zveřejňovat. :)

Sama jste začínající autorka a tak je pro vás asi stejně těžké získávat informace a zkušenosti jako pro ostatní. Kde je tedy získáváte?

To máte jako s filmovými (a vlastně i literárními) kritiky. Ti taky sami nikdy nic nenatočili, a přesto filmy rozebírají a hodnotí. :) Informace čerpám z prací jiných autorů, kteří se teorií psaní zabývají, překládám články ze zahraničních webů, které sleduji. Dále z korektur knih a přirozeně z četby.  

Co je tedy cílem vašeho projektu?

Motivovat začínající autory, nabídnout prověřené tipy a zpřístupnit zahraniční články. 

Může se k vám přidat kdokoliv nebo je to pouze pro začínající autory?

Naprosto kdokoliv. :)

Chtěla byste začínajícím autorům něco vzkázat?

Já si asi drze vypůjčím citaci mého dobrého kamaráda, protože lepší radu stejně nevymyslím: 
„Nebojte se. Podstatné pro psaní je uvědomění, že na začátku není žádný text perla a že Word snese všechno. Pište beze strachu a nebuďte k sobě přehnaně kritičtí – minimálně při první verzi. Ze začátku je podstatné dostat ze sebe to, co má jít ven. Až je hotová kompletní první verze, dejte si měsíc oddech a dělejte něco jiného. Pak se k textu vraťte a přepište cokoliv, co se nebude zdát vyhovující. První koncepty jsou vždycky špatné, ale naštěstí už nežijeme v době, kdy se psaním ničil pergamen. Takže s chutí do toho. Dostaňte ze sebe tuny žvástů a pak je protřiďte – vyberte si z nich jen to dobré.“

Co si myslíte o našem projektu Podporujeme české autory?

Jsem z něj upřímně nadšená. Myslím, že jste velkou podporou pro všechny, kteří se snaží prosadit jinou cestou publikování knih, než je ta skrze klasická nakladatelství, a všichni tito autoři si podporu rozhodně zaslouží. Každá kniha si přece najde své čtenáře, jen se o ní musí vědět. :) Děkuji za rozhovor a přeji vám mnoho spokojených autorů i čtenářů. 


Komentáře