Rozhovor s autorem Martinem Drtinou: NEJTĚŽŠÍ JE SE K PSANÍ DOKOPAT.

Martin Drtina vydal u nakladatelství Krigl svůj první román Ve zdech. Chystá se na novou knihu? Jak vůbec jeho fantasy dílo vznikalo? V tomto zajímavém rozhovoru, který vychází v rámci soutěžního týdne Martina Drtiny, se dozvíte mnoho zajímavého!

Martin Drtina také sepsal povídku Můj táta vodník, která vyšla ve sbírce Mlok 2016 (recenze)!

Za rozhovor děkuji Martinu Drtinovi a přeji spoustu úspěchů! :o)


Zdroj: Archiv projektu Podporujeme české autory

Proč ses rozhodl věnovat právě žánru fantasy?

Protože je to takovej únik z šedivýho každodenního života. Baví mě příběh okořenit špetkou něčeho, co neexistuje, a promyslet to tak, aby to fungovalo. To vymejšlení je na psaní přece je to nejlepší, pak už následuje ta nezáživná rutina datlování do počítače... Ale tak to samozřejmě neříkám žádnou novinu, to vám poví každej autor. :)

Věnuješ se psaní i nadále? Připravuješ si pro čtenáře nějaký nový román? 

No jo, pořád něco píšu. Loni mi vyšla povídka v Mlokovi 2016 a v tuhle chvíli mám dokončenej novej román O dívce, která vládla příběhům. Uvidíme, jestli ten výplod šílence bude chtít někdo vydat... :)

Jak pracuješ jako autor na svém rozvoji?

Jednoduše - píšu :)

U začínajících autorů je stále, co zlepšovat, jak svůj vývoj vnímáš ty jako autor? 

Upřímně fakt netušim... To musí spíš posoudit čtenáři. :)


Jak se na vydání tvé prvotiny tváří okolí? Podporují tě při psaní?

Některým se knížka líbí, jiným už tolik ne, ale veskrze se na to tváří pozitivně. A samozřejmě musí snášet moje otravný dotazy při betování, takže si na svý pokusný králíky nemůžu stěžovat. :)

Je vydání knihy tvým splněným snem nebo nepatříš k těm, kteří touží být spisovateli za každou cenu?

Splněným snem asi úplně ne, prostě jsem si jen chtěl zkusit, jestli to dokážu, a ono to vyšlo. A nejdůležitější je, že mě to baví, takže psaní je spíš takovým koníčkem. :)

Jak dlouho jsi na svém díle pracoval? 

Na to, jak je ta knížka krátká, až moc dlouho. Nejtěžší je se k psaní dokopat. :)

Byl problém román vydat? Nakladatelství Krigl bylo první, které jsi oslovil?

Kdepak, byl to prostě standardní postup s prvotinou. Oslovil jsem několik nakladatelství a posílal maily, dokud se někdo nechytil.


Zdroj: CBDB.cz

Hrdina Richard na mě působil dost zoufalým dojmem, když stále vzpomínal na svou lásku, i když kolem něj byl velmi neobvyklý svět. Proč ses rozhodl pro hrdinu, až natolik zainteresovaného do své bývalé lásky?

Už od začátku jsem Ve zdech psal jako pohádku pro dospělý o hloupým Richardovi, kterej šel do světa, tam zmoudřel a dostal ruku princezny a půl království k tomu (možná). Takže zoufale působit má, než si, jak se říká, vytáhne hlavu ze zadku a dostane rozum. Omlouvám se všem, co mají rádi hrdinu bez bázně a hany, tady je hlavní postava normální ňouma. :)

Co tě inspirovalo k napsání román Ve zdech? Rozhodně jde o originální nápad. 

Mám rád fantasy, který vychází z našeho skutečnýho světa, a tak nějak se mi ten nápad na světy ve zdech domů, jejichž úkolem je zachycovat sny, zrodil v hlavě. Chtěl jsem si prostě vymyslet nějaký pískoviště, na kterým bych si mohl hrát a nic mě neomezovalo, a to v tomhle světě jde, tam se může stát úplně cokoliv... :)

Překvapilo mě, že příběh nespadal do young adult, jako obvykle a řešila se tu i témata pro dospělé. Z mého pohledu je to pro knihu plus, ale jak se na to tváří většina čtenářů? Nevyžadují spíše příběh pro mladší?

Myslím, že se našlo pár lidí, kteří měli problém s tím, že si knížku nedokážou zaškatulkovat do jedný jediný škatulky, že jim ta mrcha čas od času vyleze ven a přeskočí jinam, ale to se holt nedá nic dělat. Ten příběh je prostě takovej, jakej je. :)

Jak bys tedy svůj román přiblížil čtenářům? Proč by si jej měli přečíst? 

Je to taková oddychovka, která rychle odsýpá, takže se snad nezačnete nudit, trochu pohádka, trochu popkulturní mišmaš, a když už nic jinýho, tak je to krátký a papír dobře hoří, takže se s ním dá zatopit v krbu. :)

Co si myslíš o našem projektu Podporujeme české autory?

Myslím, že je to naprosto senzační nápad, a musím před váma, holky, smeknout, protože to musí dát neskutečně moc práce. Takže děkujeme, že jste. :)


Zdroj: Archiv projektu Podporujeme české autory


Komentáře