Recenze: ROVNOVÁHA ŽIVOTA (Martina Hohenberger)

Román pro ženy o podobách lásky





Za recenzní e-knihu děkujeme autorce Martině Hohenberger.



Chci si koupit knihu Rovnováha života.



Rovnováha života je příběh o hledání smyslu života, lásky a boji se smrtelnou nemocí. Sledujeme cestu, na kterou se vydává mladá žena Hana, která zjistila, že trpí rakovinou prsu v počátečním stadiu. V beznaději odjíždí do Německa, aby předala svou malou dcerku do péče jejímu otci, protože je přesvědčena, že se nad touto chorobou nedá vyhrát. Avšak osud s ní má jiné plány a ona se neplánovaně zamiluje do bohatého právníka Michaela. Ačkoliv se její život čím dál více komplikuje, přeci jen ještě není vše ztraceno. Jsou tu přece přátelé a rodina, kteří člověka nenechají klesnout až na samotné dno.

Kniha je napsána jako vyprávění z pohledu hlavní hrdinky, čemuž odpovídá i nálada, která z příběhu dýchá. Celým příběhem se vine pocit beznaděje, smutku a bezradnosti, se kterým se potýká asi každý takto nemocný člověk. Podle mého názoru je román napsán čtivým způsobem, i když některé pasáže nejsou úplně nejsnadnější na strávení. V příběhu se objevuje pouze jedna dějová linie - příběh Hany, který popisuje průběh cesty do Německa, vztah s Michaelem i následnou léčbu v nemocnici.

Jak již bylo řečeno, hlavní hrdinkou Rovnováhy života je Hana Klímová, které lékaři objeví zhoubný nádor. Je to mladá žena, s níž se život nikdy úplně nemazlil - otec jí zemřel na rakovinu a kromě toho se stala matkou samoživitelkou. Ale přesto byla vždy spolehlivou a slušnou dámou, která se chová tak, jak se od ní očekává. Vše se však změní ve chvíli, kdy zjistí strašlivou diagnózu a uvědomí si, že by měla konečně hledět sama na sebe a trochu si užívat života. Další postavou, která značně ovlivnila děj našeho příběhu je Michael - právník z majetné rodiny, jehož velkým koníčkem je malování, se kterým se sice život také úplně nemazlil, ale přesto si jej dokáže užívat.

Rovnováha života je čtenáři předkládaná jako román řadící se mezi literaturu pro ženy, pod kterou si asi většina čtenářů představí sladký příběh, jenž člověka ničemu nenaučí. Avšak u této knihy žánrové klišé, charakteristické pro řadu autorů, překvapivě neplatí. Je sice pravda, že výrazným motivem je milostný vztah mezi Hanou a Michaelem, ale na druhou stranu se lze i mnoho naučit. Asi málokdo z běžných lidí si dokáže představit, co asi cítí ženy, které onemocní rakovinou prsu. A právě tohle dílo proniká hluboko mezi pocity a myšlenky pacientky, což je velice poučné.

Autorka dokáže oslovit čtenáře, kteří mají rádi romány s psychologickou tematikou, nebo nejsou velkými fanoušky bezmyšlenkových romantických příběhů. Zde lze najít nejen lásku, ale také popis nemocné ženy a jisté napětí, které čtenáři nepřináší jednoznačný konec, jak je tomu u romantických knih běžné. Naopak pravděpodobně nezaujme čtenáře, kteří problematiku pacientů s rakovinou nebo jinou smrtelnou nemocí psychicky špatně snášejí. Kromě toho se v románu objevují poměrně odvážně popsané milostné scény, což také každému nemusí vyhovovat.

Po přečtení této knihy jsem měla značně rozporuplné pocity, což nebývá úplně zvykem. Na jednu stranu je to velice dynamicky napsaný příběh, který strhne čtenáře do víru děje a není mu už od prvních stran jasné, jak kniha vlastně skončí. A to je velké plus. Na druhou stranu je to však román, který psychicky méně odolného člověka může docela snadno zdolat a unavit, protože autorka zabíhá do velmi vážné tématiky a docela podrobného líčení Haniných pocitů. 

Rovnováhu života je z mého pohledu velice povedeným a netradičním románem, který rozhodně stojí za přečtení. Jak již bylo řečeno, je určený především ženám a to nejen těm, které mají rády romantické knihy, ale také fanouškům vážnějších námětů. Příběh je sice fikcí, ale myslím si, že velice trefně odpovídá realitě.


Knižní obálka:
Musím uznat, že tak jako příběh samotný ve mně vyvolal rozporuplné reakce, tak to samé mohu říci i o obálce. Na jednu stranu navazuje svou chladnou barvou a pohledem ženy na téma, které rozhodně není veselé. Na druhou stranu však rozhodně neodpovídá víru a škále emocí, vztahů a zvratů, které v sobě kniha ukrývá. Asi nejlépe můj pocit z obálky ve vztahu ke knize charakterizuje přirovnání o pestrobarevném motýlovi a jeho nenápadné šedavé kukle. U tohoto románu je to podobné. Ze smutné nic neříkající obálky se vyklube příběh, ve kterém se to hemží emocemi, vztahy a dějovými zvraty.




Anotace:
Hana Klímová je půvabná mladá žena, která se zamiluje do obdivuhodného muže. Připomíná to příběh upředený z mnoha odstínů fantazie, na nichž je založen úspěch nejedné pohádky. 

Jen kdyby nebylo té zpropadené nemoci, starostí o postiženou tříletou dcerku, žárlivého tatínka, bláznivé sestry, báječně ulítlé kamarádky do deště, inteligentní bejvalky coby zmije jedovaté, homosexuálního bratra psychologa a jeho téměř nezletilého milence. 

Tento román je plný zvratů a lásky ve všech jejích podobách. Jako dobře namíchaný koktejl na bázi nečekaných vzestupů a pádů vytváří perlivou příchuť skutečně pestrého života. A život sám získává titul barmana roku.

Nakladatelství: Tz-one
Rok vydání: 2016
Žánr: román pro ženy, psychologický román
Počet stran: 478
Formát e-knihy: epub, mobi


Komentáře