Recenze: ERIAN (Petr Malich)

Fantasy, ve které se hrdinka nacestuje...

 

 

Za recenzní výtisk děkujeme Petru Malichovi. 

Chci si pořídit román ve formě e-book

  

Erian je šestnáctiletá dívka, které se život z ničeho nic obrátí naruby. Její otec je zavražděn a ona se dostává z pomyslné bubliny dezinformací a zjišťuje, že nic není tak, jak myslela. Otec před smrtí zanechá nedopsaný vzkaz a nabádá Erian k vyhledání strýce, který jí má dát vysvětlení. A tak se vydává na cestu. Jejím společníkem je zloděj Inalis, který je vázán slibem, že ji doprovodí a ochrání. To, že jejich cesta není poklidná a zalitá sluncem snad ani nemusím psát. Navíc se jim do cesty připlete tajemný Lycar a Narin …

Autor velmi zdařile využil přírodní elementy a přiřkl je lidem. Erian je aquakinetičkou, ovládá tedy vodní živel. Je cholerická, vůdčí, má na vše odpověď a nemá orientační smysl. Inalis je geokinetik a je v podstatě stejný jako Erian až na to, že nezabloudí ani v pralese. Ač se autor snažil o vykreslení postav i jejich emočního prožívání, nepovedlo se mu to. Prostě jsem jim jejich stesky a radosti absolutně nevěřila. Erian s Inalisem mezi sebou mluví jako pubescenti dnešní doby a to mi do příběhu vůbec nepasovalo. Několikrát se v jejich komunikaci objevilo slovo „nesere“, což tady působilo jako pěst na oko. Také sžívání se obou hrdinů nepůsobilo uvěřitelně a autorův pokus o romantiku se mi jevil jako zbytečný.

Kniha je rozdělena do 25 kapitol, jejichž délka je přiměřená. Nutno však podotknout, že v prvních devíti kapitolách se autor vyloženě hledá. Pořádně nedokáže zaujmout, přeskakuje od jednoho ke druhému, hýří nápady, ty však neumí zužitkovat. Uchyluje se ve velké míře k popisu, dialogy jsou tak vítanou změnou. Snaží se svůj vymyšlený svět ukotvit i geograficky, což je bez mapy pouze výčtem špatně zapamatovatelných názvů. A pro mě tedy téměř nemožné si představit, kde se Erian právě nachází a kam putuje.

Petr Malich vytvořil svět, ve kterém není nouze o nejrůznější tvory. Jako by však sesbíral všechny, o kterých četl, nebo slyšel a ty do svého příběhu zanesl. Objevují se permoníci, trollové, wyverny, gryfové, harpie, vlkodlaci a spousta dalších. V tomto případě však méně znamená více. Na druhou stranu mě to však drželo ve střehu a byla jsem zvědavá, koho a co ještě autor do svého příběhu zapracuje. Bohužel zkombinoval i mnoho dalších vymyšlených prvků, které jako celek nepůsobily dobře a nedávaly smysl. Navíc autor vše ani pořádně nevysvětlil, mnoho zůstalo nevyřčeno. 

Desátá kapitola
je v knize pomyslným předělem. Autor jako by se v předešlých kapitolách učil, jak na to. Příběh byl čtivější a já se těšila, do jaké skrumáže se Erian s Inalisem opět připlete. I když bylo znát, kde si autor pomáhá různými obezličkami k posunutí děje, nabídl například skvělé vysvětlení pro nabytí Erianiny moci. 

Celkově knize na čtivosti bohužel ubírá velké množství chyb, překlepů a pracovní poznámky v závorkách, popř. červeně zvýrazněné pasáže. To by se opravdu stávat nemělo. Celému příběhu by prospěl zásah editora, který by jednak eliminoval výše uvedené a za druhé by autorovi pomohl s místy velmi kostrbatým stylem psaní a rozvláčnými popisy. Petr Malich se častokrát uchyluje k předlouhým souvětím, ve kterých se doslova zamotá a čtenář je tak nucen je číst několikrát dokola, aby pochopil jejich smysl. Popisy boje jsou pak všechny „jako přes kopírák“ a jsou doprovázeny velmi naivními a mnohdy zbytečnými dialogy, které u mě vyvolaly spíše úsměv než napětí. Zároveň se však v příběhu objevují místa, kdy autor dokáže psát velice lehounce a poeticky.

„Slunce pomalu šplhalo na oblohu, aby zahájilo svoji každodenní pouť. Zlaté paprsky zalévaly zelené koruny pralesa, jako když se rozlije med. Ptáci začínali štěbetat a pět své písně na přivábení druhů, či označení svého území." (s. 111)

Kniha je autorovou prvotinou a bohužel je to znát. Autor měl bezesporu dobrý nápad, avšak jeho potenciál nevyužil. Nelze mu upřít, že má co říci - příběh byl plný akce, vyznívala však naprázdno, předvídatelně a značně naivně. Samotný konec byl pak velkým zklamáním, těžko říci, zda si autor nechává prostor pro pokračování.

Erian se mi žánrově jeví jako kniha pro mládež a doporučila bych ji spíše čtenářkám. Ačkoliv podle toho, jaký svět se autor pokusil vytvořit, zřejmě cílil jinak. Rozhodně se nejedná o knihu, která by zaujala davy čtenářů, nepřináší příliš nového a bohužel styl je hodně začátečnický. Domnívám se ale, že pokud se autor tzv. vypíše, investuje do editora a dá si pozor na kombinování přílišného počtu fantasy a moderních prvků současné literatury do jednoho příběhu, má potenciál uspět.


Knižní obálka:
Obálka na mě zapůsobila tzv. na první dobrou a absolutně jsem si ji zamilovala. Hlavním elementem, který k Erian neodmyslitelně patří je voda a ta je na obálce vypodobněna neotřele a nevšedně. Za mě rozhodně jednička s hvězdičkou. Obálka plně koresponduje s příběhem.




Anotace:
Erianin poklidný život se převrátí naruby, když je její otec zavražděn a jeho vrahové chtějí dostat i Erian, kterou otcovo přání žene na druhý kontinent za jejím strýcem. Ten ji má ochránit a objasnit i důvod, proč chtějí hlavně ji. Společně se svým průvodcem a ochráncem, zlodějem Inalisem, se jí daří dostat ze všech pokusů o její vraždu. Ovšem až do chvíle, kdy se stane terčem celé město, v němž oba štvanci přebývají. V tu chvíli je odhaleno tajemství, které ohrožuje Erian, její přátele, i celý kontinent. Dokáží zastavit ohrožení jejich světa, nebo je čeká smrt?

Nakladatelství: Má kniha.cz
Rok vydání: 2015
Žánr: Fantasy
Počet stran: 297
Formáty e-knihy: PDF, ePub, MOBI


Komentáře