Rozhovor s autorem Janem Dobšenským I. - „Pro mě je Yorrân zatím především hra a jak se říká, kdo si hraje, nezlobí.“ :)

První článek k našemu projektu, kterým chceme podpořit českého autora Jana Dobšenského, který se rozhodl vydat své druhé dílo ze ságy Yorrân prostřednictvím Startovače. Vsadily jsme na to, že autor nám o svém fantasy románu přece jen řekne nejvíce a tak přinášíme první část rozhovoru, ve které vám věčný příběh o touze, hledání a cestě představí v plné parádě. :o)


  


Obě knihy pro autora recenzovala Katniss Lavender a s jejím dovolením uveřejňuji odkazy na pozitivní recenze: Yorrân I. (Poutník) a Yorrân II. (Psanec a Údolí stínů)


✴ ✴ ✴



Můžeš čtenářům představit své knihy? Jak se jmenují a o čem jsou? 

To je zajímavé, jak dokážou být na pohled jednoduché otázky složité. Tedy především ta druhá. :) Abych se do své odpovědi hned na začátku tohoto rozhovoru nezamotal, tak začnu z trochu jiného konce. Yorrân je cyklus příběhů, přijme-li čtenář pojmenování sága, budu mu vděčný.  Tedy sága má několik ústředních postav, v tomto okamžiku je jich pět, tři mužské, dvě ženské.  Ale předvídám, že jak děj příběhu pokročí, další se jistě ještě objeví. Vzhledem k tomu, že sága se dostává ke čtenářům především formou elektronických knih, použiji k jejich výčtu tento formát. Zatím jsou na trhu tři díly Poutník 1, Poutník 2, Psanec a čtvrtý s názvem Údolím stínů se dostane do distribuce v květnu. Všechny jsou k objednání ve všech velkých knihkupectvích, která se zabývají prodejem elektronických knih. Sága zatím nevyšla knižně s výjimkou omezené edice vydané vlastním nákladem, která vždy spojuje dvě elektronické knihy dohromady. Tedy Poutník 1 a 2 a v současné době běží crowfundingová kampaň na knihu s názvem Yorrân II obsahující třetí část názvem Psanec a připravovanou čtvrtou s názvem Údolím stínů.

Kniha, ke které se váže tato kampaň, je již druhým pokračováním dobrodružné fantasy... Podle tebe se dá číst i samostatně, což je pro čtenáře určitě plus. Co v tomto díle čtenáře čeká? 


Samozřejmě je lepší, když čtenář děj prvního dílu zná, ale počítal jsem i s tou variantou, že budou tací, kteří  Yorrânem II budou začínat. V knize je tedy několik rozhovorů nebo vzpomínek, které alespoň částečně naznačí, co potkalo hlavní hrdiny v první části. Co je čeká? Žádný autor svému čtenáři neprozradí, co si pro něj připravil, proto mohu odpovědět jen v obecné rovině. Jejich osudy se začnou komplikovat a začnou narážet na těžkosti, které budou vznikat z rozporu mezi tím, co by chtěli a co jim umožní okolnosti a jejich předurčení. Zkrátka tlak osudu na to, aby už konečně vkročili na cestu, která je jim souzená, bude narůstat. Několik z nich za zvláštních okolností ztratí domov, proto název třetího dílu Psanec. Do jejich životů vkročí smrt a budou se muset vyrovnávat se ztrátou svých blízkých a všeho co do té doby považovali za jistotu. Proto název čtvrtého dílu Údolím stínů.  Jenže smrt neznamená jen ztráty, ale taky možnost transformace a nového začátku, i když to tak zpočátku nevypadá.

Proč dělíš knihy na dvě části? Je to trochu neobvyklé.

To přišlo nějak samo od sebe, když jsem jednal s panem Koláčkem, majitelem elektronického nakladatelství Eknihyjedou o vydání první knihy. Je to 410 stran formátu B5, což přeformátováno do klasického knižního formátu A5 představuje asi 600 stran. Oběma nám to tehdy přišlo pro e-book příliš dlouhé a tak jsme se dohodli na rozdělení. A tak se knižní Poutník rozdělil do dvou e-booků Poutník 1 a 2. Další pokračování už jsem potom psal vyloženě pro formát a rozsah elektronické knihy. A to, že v současné kampani jsou v knize obsažené dva e-booky, už je ryze ekonomické rozhodnutí. Knihy zatím vydávám vlastním nákladem a musím počítat „každou pětku“, protože ani mé konto není bezedné. Vydání jedné „tlusté“ bible je výrazně levnější než dvou „útlých“ knih.

Proč svá díla vydáváš převážně ve formě elektronických knih? 

V podstatě jsem jen vyhověl čtenářské poptávce. Za první rok se prodalo 5x více e-booků než tištěných knih. To mě opravdu překvapilo, protože si myslím, že cena a tedy ekonomické hledisko nebylo zase až tak důležité. E-booky se nabízejí za 70-99,-Kč, to je za dva díly 150- 200,-Kč.  První kniha obsahující totéž stála v paperbacku 300,-Kč. Dle mého názoru to není tak velký rozdíl. Asi je to tím, že svět se mění a virtuální media válcují ta tradiční. Já jen vyhověl tomu, co čtenáři chtějí. 

Proč právě nakladatelství Nová Forma? Máš s ním tak dobré zkušenosti? Nenabízel jsi svůj rukopis u nějakého jiného, které se nezaměřuje primárně na amatérské spisovatele?

Nová forma mi vyhovuje z několika důvodů. Za prvé to tam nemám daleko a s majiteli se znám osobně a pojí mě s nimi dobré vztahy. Za druhé je to nízkonákladové nakladatelství ochotné tisknout knihy v sériích, které se počítají na pouhé desítky kusů. Bez této možnosti by světlo světa nespatřila ani první ani druhá část. Třetí a úplně nejdůležitějším důvodem je, že pokud bych se přece jenom rozhodl dát příběh jejich prostřednictvím do distribuce, nevyžadují po mně prodej autorských práv. Stejný důvod hrál hlavní roli při rozhodování, komu zadám přípravu e-booků. Vyhovělo mi nakladatelství Eknihyjedou. Můj příběh zatím není v takovém stavu, abych byl ochotný a připravený jej někomu nabídnout a prodejem autorských práv jej v podstatě zakonzervovat bez možnosti změny. Yorrân žije a stále ještě se nějak vyvíjí, roste a mění. Je to skutečnost, kterou netajím a na mém webu si ji může každý zájemce dohledat. Čtenář tak musí počítat s tím, že v nějaké vzdálenější budoucnosti se objeví i přepracovaná a doplněná vydání prvních dílů. Na druhé straně to není nijak neobvyklý způsob práce. V knižní podobě jej hodlám pustit do světa, až budu mít pocit, že už v něm není co měnit a upravovat. Pro mě je Yôrran zatím především hra a jak se říká, kdo si hraje, nezlobí. :)

Kdy přišla myšlenka využít pomoci Startovače? Mohl bys pro ty, kteří také uvažují o oslovení tohoto crownfundingového serveru, popsat: Jaký je průběh kampaně? Jak probíhá komunikace? Apod.

Já dostal tip na crowfunding od Pavla Talaše. Na první kampaň jsem se připravoval půl roku a skončilo to jen tak tak.  U druhé trvala příprava asi tři měsíce a ani tahle kampaň není žádný karneval. Crowfunding = sociální sítě! Bez toho se do toho snad ani nepouštějte nebo si své cíle nastavte velmi, velmi skromně. Chcete-li to zkusit, začnete tím, že si založíte si účty na všem, co existuje facebookem počínaje a instagramem konče a počkejte, až budete mít řádově stovky přátel a sdílení. A i potom se připravte na to, že to je adrenalin a budete se cítit jak na houpačce. Pokud si nepřipravíte kvalitní kampaň, tak případě crowfundingu pohoříte i se sebelepším produktem a nápadem. Ve svém průběhu se kampaň určitě někde zasekne a nemáte-li v tom okamžiku připravenou podporu přátel, tak to bude hodně těžké. Startovač vám samozřejmě základní podporu a informace poskytne, ale potom už jste na to sami. Je to jen vaše. Včetně okamžiků vítězství a proher.

Zdroj: Jan Dobšenský


Více informací očekávejte v dalším rozhovoru a nezapomeňte, že mimo rozhovorů, úryvků a recenzí vás čeká i soutěž o dva díly této fantasy ságy! 




Komentáře