Recenze: DINOSAURŮM V PATÁCH (Markéta Vítková)

Dobrodružství s dinosaury, které touží děti zažít! 


"Tlapko, podívej se na to stádo dinosaurů!" 
"Je jich tolik pohromadě! Vypadají, že jsou býložraví."



Za recenzní výtisk děkuji autorce Markétě Vítkové
Chci zakoupit knihu Dinosaurům v patách


Nechte mě hádat. Vaše dítka zbožňují dinosaury a tak hledáte pohádky s touto tématikou a zjišťujete, že jich vážně není tolik, kolik by děti do knihovničky potřebovali. Máme stejný problém, jelikož s malým oba ty dávno vyhynulé tvory zbožňujeme. 

Velkou radost nám proto udělala pohádková kniha plná krásných kreseb a příběhů Dinosaurům v patách od české autorky Markéty Vítkové, která se těmito velkými i malými potvůrkami jen hemží! :o)





Kniha obsahuje osm kreativních příběhů, které se nějakým způsobem dotýkají dinosaurů. Vyprávění je lákavé, jednoduché a snadno čitelné pro malé i velké. Díky větším písmenům nemají děti problém si knihu přečíst samy a informovat vás o tom, co se právě odehrává v tom nejzajímavějším dobrodružství. 




Moc se mi líbil nápaditý způsob, jakým autorka zařadila tyto tvory do našeho prostředí a přiblížila je dětem. Nejenže se o nich malý čtenář dozví nějaké zajímavé informace a popisy, ale také si užije opravdu krásné dobrodružství, které by nejspíš chtěl zažít každý milovník dinosaurů. 




Rozhodně se nemusíte obávat, že by byla kniha násilná, když je plná prehistorických násilných tvorů. Ba naopak, dílo je zábavné a nadchne především tím, že děti mají pocit, že by se vůbec neobávaly něco takového zažít.

Jelikož je příběhů osm, každý si v knize vybere takový, který si ho získá nejvíc. Mně se líbily všechny příběhy, neměla jsem problém ani s jedním. Ani děti, kterým jsem to předčítala, byly zabavené všemi, ale přiznávaly, že každého zaujal jiný příběh. 




Lákavé ilustrace. Autorka opět zařadila do svého díla i dětské ilustrace, což se mi moc líbí. Hned to děti mnohem víc osloví. Ilustrátory této knihy tedy jsou: Markéta Vítková, Jan Vojtěch Pejša a Matěj Jakub Pejša a mohu říct, že odvedli skvělou práci. Autorka nejen umí sepsat krásné pohádky, ale také umí krásně kreslit, takže ilustrace rozhodně osloví. 

Jako bonus je na konci knihy za poděkováním malý rébus Najdeš pět rozdílů, který na pár chvil zabaví dítě i dospělého.




Co bych knize vytkla? Jelikož má dílo i svou hodnotnou stránku a děti něco o dinosaurech naučí, tak nemám, na co bych poukázala. :o) 




Komu bych dílo doporučila? Tak samozřejmě milovníkům dinosaurů. Ale nemyslím, že by kniha zaujala pouze ty, kteří se o tyto tvory zajímají. Příběhy jsou natolik rozdílné a zajímavé, že nadchnou i spousta dětských čtenářů, kteří prehistorické ještěry v lásce nemají.






Anotace:
V bohatě ilustrované knize Dinosaurům v patách, autorky Markéty Vítkové, se schovávají dinosauři na každé stránce. Nechte se díky knize pozvat do světa, kde vládli dinosauři každým coulem a zažijte s nimi několik dobrodružství.

Uvnitř knihy se můžete těšit na osm pohádkových příběhů:
Zaprášený pravěk – víte, co se může skrývat za knižní poklad v antikvariátu?
Tajemná brána – chcete se dostat přímo do pravěku?
Překvapení ve školce – už jste někdy našli zkamenělé vejce? Čí asi bylo?
Viklanosaurus – objev záhadných kostí vás nenechá spát.
Báječný hlídač – kdo to tu hlídá dům? Není to snad T…..?
Ach, ty holínky! – jen tak skákat přes kaluže může být někdy pěkné dobrodružství.
Poklad v písku – stalo se vám někdy, že jste na pískovišti „něco“ vyhrabali?
O dinosaurech v Kaníně – v malé vesničce ve středních Čechách lze potkat dinosaury! Nevěříte?

Velikost písma je přizpůsobena začínajícím čtenářům.

Nakladatelství: Občanské sdružení pro Sedlčansko a Královéhradecko
Rok vydání: 2014
Žánr: Pro děti a mládež, Pro nejmenší, Pohádky
Počet stran: 56
Vazba: pevná



Komentáře

  1. Krása! Dinosaury miluju já a kéž by je malý také miloval :D Mám chuť mu nakoupit knížky s dinosauří tématikou i když na to má ještě spoustu času a ve finále se jich ještě bude bát :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se jich bojí, tak to asi není nejvhodnější. Což je škoda, jestli je taky zbožňuješ. Náš Mikey si vždycky vyhlídne nějakou knihu s dinosauří tématikou, hlavně encyklopediím dává přednost. Už mi opravdu hodně rozšířil obsah sbírky. A nejraději má ty nejagresivněji vypadající dinosaury, rexe s krvavými zuby, jak požírá "chudáky". To úplně zbožňuje. Asi bude trochu krvelačný po mně. :D Ohledně knihy Dinosarům v patách bych se být tebou nebála, protože tady nic násilného není a i ti dinosauři vypadají hrozně mile a sympaticky, takže by se malý určitě nebál a třeba bys ho nalákala. ,o)

      Vymazat

Okomentovat