Jak fantasy ságu Yorrân vidí čtenáři?

Již téměř od začátku března podporujeme českého autora Jana Dobšenskýho, který se rozhodl svůj druhý fantasy román vydat za pomocí Startovače. Už jste měli možnost přečíst si recenze, rozhovory s Janem Dobšenským a také úryvek. A na řadu nyní přišly názory samotných čtenářů, kterým tímto děkujeme za rozhovor! :o)


Zdroj: Jan Dobšenský


Jak jste se k fantasy Yorran vlastně dostali? 

J. Č.: Poprvé jsem se projektem Yorran setkal na Startovači, při první kampani.

A. V. Ž.: O Yorrânovi jsem se dozvěděla úplnou náhodou, na blogu „Čteme oba“ mě zaujal článek „Objektivem foťáku: Yorran“, kniha mě na první pohled upoutala svojí zvláštní obálkou a nezvyklou velikostí. Poté jsem objevila Yorrânův web a napsala panu Dobšenskému, jestli nemá k dispozici nějaký volný výtisk v pevné vazbě. Naštěstí měl a já jsem od té doby hrdou majitelkou výtisku „sběratelské verze“. :)

Četli jste oba již díly této ságy? Líbily se vám? Který vás zaujal více? 

J. Č.: První díl jsem samozřejmě s chutí přečetl a pokud uvážíme, že se jedná o začínajícího autora, tak kniha je vynikající. Jelikož patřím mezi ortodoxní vyznavače tištěných knih, takže mě elektronické knihy nechávají naprosto chladným, tak si druhý díl vychutnám až kompletní v papírové podobě. A na to se už maximálně těším!

A. V. Ž.: Zatím jsem měla možnost přečíst pouze první díl, ohromě se mi líbil. Na druhý díl si zatím musím počkat, ale tuším, že bude ještě lepší než ten předchozí.

Je nějaká situace, hrdina nebo citát z knih, který se pro vás stal nesmrtelným? 

J. Č.: V poslední době jsem si začal zajímavé citáty v knihách značit, ale u první knihy Yorran jsem tak ještě nečinil, ale je to dobrý nápad, abych se před vydáním druhé knihy znovu vydal do světa knihy první. 

A. V. Ž.: "Jestliže se jednou rozhodneš a zvolíš směr, nemáš jinou možnost než přijmout vše, co ti cesta, kterou sis vybral, přinese." 

V čem podle vás Jan Dobšenský se svým fantasy románem vyniká nad jinými knihami? 

J. Č.: Myslím, že nejde říct, že vyniká. Na to je výborných fantasy, případně dobrodružných románů hodně. První kniha si Vás získá postupně, ale jakmile se tak stane, tak Vás její barvitě popsaný svět nepustí. Osobně jsem se pro srovnání snažil najít podobný příběh. Řekl bych, že nejblíže k Yorranu má série Michaela J. Sullivana Dobrodružství Riyria. Věřím, že Janova cesta bude podobná té p. Sullivana.

A. V. Ž.: Neotřelým a velice originálním příběhem, který čtenáři nebude byť jen vzdáleně připomínat jiné fantasy dílo, což je v dnešní době téměř zázrak.  Také jsou zde velice dobře vykresleny všechny postavy a propracován svět, s kterým se čtenář během své cesty seznámí. Navíc Yorrân nad jinými knihami vyniká svým nezvyklým formátem, krásnou obálkou a ilustracemi.

Co se vám na díle líbilo nejvíce a co by se podle vás mělo zlepšit? 

J. Č.: Miluju knihy, kde si příběh můžete užívat a na každou další stránku se těšíte a kde si vychutnáváte každé slovo. Yorran tohle všechno má. Jediné, co bych asi změnil je formát tištěné knihy.

A. V. Ž.: Kromě příběhu se mi nejvíce líbily ilustrace. Ráda si knihu občas jen tak vezmu z poličky a prohlížím si ilustrace, nebo se ztrácím při zkoumání map. Jediné co mi během čtení vadilo, byly občasné gramatické chyby. Podle informací na webu by korektura druhého dílu měla být mnohem lepší a já se proto těším, až mě při čtení tato drobnost nebude rušit.

Doporučili nebo nedoporučili byste Yorran českým čtenářům? A z jakého důvodu? 

J. Č.: Dobrých fantasy románů není nikdy dost a Yorran je zatraceně dobrý.

A. V. Ž.: Rozhodně bych jej doporučila, v poslední době je obtížné najít fantasy knihu se světem, hrdiny a příběhem, která čtenáři co má načteno byť jen vzdáleně nepřipomene jiné knihy. Yorrân má v sobě navíc to kouzlo, že jakmile knihu otevřete a začtete se, je obtížné jen tak odejít.

Je podle vás nějaký zahraniční titul, ke kterému by se dal Yorran přirovnat?

J. Č.: Odpověď výše.

A. V. Ž.: Přirovnat úplně ne, ale v době kdy jsem poprvé četla Poutníka, jsem měla zároveň rozečtenou Píseň krve od Anthonyho Ryana. Oba knižní světy jsou úžasně propracované a mají takové hrdiny, které si snad každý čtenář zamiluje.


Zdroj: Jan Dobšenský

Komentáře

  1. Skvělý článek :) O knížce Yorran už jsem slyšela a docela mě zaujala a po tvém článku mě zajímá ještě více :) Vypadá, že si s ním autoři pěkně pohráli a je propracovaná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. :o) Ano, Jan Dobšenský se své knize opravdu věnuje. Ještě bude jeden článek, snad tě potěší. A jinak máme na našem FB Podporujeme české autory soutěž právě o dva romány této fantasy ságy. :o)

      Vymazat

Okomentovat