Recenze: NAROZENINOVÁ KOČKA (Markéta Vítková)

Kniha pro děti, která vám přiblíží svět nevidomých...




Za recenzní výtisk děkuji autorce Markétě Vítkové
Chci zakoupit knihu Narozeninová kočka


NAROZENINOVÁ KOČKA je útlá kniha pro malé děti, kterým můžete předčítat anebo pro větší, ty už si knihu mohou přečíst samy. :o) Příběh je jednoduchý, ale přesto zaujme, protože se týká tématu, které není v knihách časté.




Jak už hlásá anotace, tak příběh je pro snadnější čtení rozdělen do krátkých kapitol, text má větší velikost a obsahuje také obrázky. Děj není nijak zapeklitý, rychle odsýpá a při předčítání dospělý využije možností a ukazuje dění i na obrázcích. 




Ilustrace jsou pro mě dost neobvyklé. Nejsem na takové zvyklá, ale můj syn nic nenamítal a naopak se mu obrázky líbily. Každému zkrátka sednou jinak, ale rozhodně to považuji za kreativní nápad, protože jsem nic podobného ještě neviděla. 
Já obdivuji dětskou tvořivost a nevinnost, kterou vkládají do svých kreseb a proto oceňuji, že některé obrázky byly kreslené podle všeho přímo dětmi. Působí to nejen autenticky, ale čtenáře to o to víc vtáhne do děje.



Jednoduchý příběh v sobě skrývá porozumění se světem nevidomých, pro které jsou strastí i každodenní maličkosti, jenž nám nedělají problémy. Autorka pomáhá vžít se do těchto lidí prostřednictvím nevidomého dědečka, a ukazuje, jak i malá pomoc je pro tyto lidi požehnáním. Nesvedeme si uvědomit, jak těžké je vnímat svět slepý, dokud nám někdo oči neotevře a to se podle mého v této knize povedlo. 

Dílo má i hodnotnější stránku v tom, že Markéta Vítková ukázala, jaké možnosti v dnešní době nevidomí mají. Jakým způsobem využívají počítačů, co používají, když někam jdou apod.



Při čtení vnímá čtenář i emoce, lásku v rodině lze krásně vyčíst. Rodinné zázemí je velmi příjemné a proto, ačkoliv jde o veselý příběh se smutným podtextem, tak nepůsobí depresivně, ale naopak nadějně. 



Komu bych knihu doporučila? Tak určitě všem, kteří si chtějí rozšířit obzory. Ukázat dětem, že se mohou setkat i s nevidomými lidmi a jakým způsobem jim mohou vyjít vstříc a pomoci. Jestli hledáte hodnotnější četbu, která dětem zas trochu ukáže něco nového, tak si myslím, že tato by pro vás mohla být to pravé. 

Navíc koupí této knihy podpoříte projekt Světluška, který velmi záslužně pomáhá nevidomým v České republice. 



Knižní obálka: 
Mně se líbí právě z toho důvodu, že je tak netradiční a vlastně poukazuje na to, jaké ilustrace kniha obsahuje. Zapůsobí a je barevná, což je podle mého na dětských knihách důležité.




Anotace: 
Děda má plnou hlavu starostí. Rád by vymyslel pěkný dárek pro babičku k narozeninám. Je však nevidomý, a tak bude potřebovat pomoc od svých rozpustilých vnoučků. Kdo ví, jak se povede babičku překvapit a zda bude mít z dárku radost.

Pro snazší a zábavnější čtení:
• je příběh rozdělen do krátkých kapitol
• písmo je větší velikosti
• text je bohatě doplněn obrázky 



Komentáře