Rozhovor s českou autorkou Lenkou Dostálovou: „Dcery světla a temnoty se v mojí hlavě tvořily víc jak deset let.“


Lenka Dostálová píše jako talentovaný drak a u nakladatelství Fragment letos vydala již dvě knihy, které jsou prvními díly velmi neobvyklých a zajímavých sérii. Rozhodně byste ji po přečtení jejích dvou děl netypovali jako začínající autorku. Vypadá to, jako by toho měla už hodně za sebou. Lenka Dostálová dokáže skvěle pracovat s textem, lákat čtenáře do neobyčejných dobrodružství a hlavně sepsat tak akční zážitek, až lapáte po dechu, jako byste jej sami zažili.

Vím, o čem mluvím, jelikož jsem měla možnost obě její knihy recenzovat a jediné, co mi v nich chybělo byla nějaká ta romantická zápletka a vztah, jelikož já jsem duše romantická a něžností potřebná. :o)) Ale kdo touží číst také něco víc než jen romanťárny, tak se stačí ponořit do fantasy světů, které Lenka Dostálová velmi originálně a kreativně propracovala. 



Zdroj: FB Lenka Dostálová

Jsem moc ráda, že jsem měla již potřetí možnost Lenku vyzpovídat. Moc jí děkuji za čas, který mi věnovala. Také za spolupráci, kterou s námi uzavřelam a velmi netradiční akční dobrodružství, která jsem si díky ní prožila. :o) 



  


Pokud stále polemizujete nad tím, zda dát této české autorce šanci, mohu vám ji s čistým svědomím doporučit. Velmi kvalitní romány ve stylu sci-fi a fantasy si podle mého získají nejen ženy, ale i klidně i muže, kteří mají rádi hrdinky ve stylu Bruce Leeho. :o) 



Čtenáři knihy Projekt Alfa: V pasti byli určitě velmi natěšení na pokračování. Proč ses tedy rozhodla vydat první díl jiné série? 

Ani já jsem nepočítala s tím, že takhle rychle načnu další sérii. Vlastně to byl nápad redakce. Věděli, že toho mám kromě Projektu Alfa v zásobě víc, a protože chtěli mít na knižním festivalu Humbook pár českých čerstvých novinek, zeptali se, co mohu nabídnout. Všechno to bylo hrozně narychlo, takže jsme měli fofry, abychom to stihli.

Není pro tebe trochu problém vydávat najednou dvě série a podílet se na opravách před vydáním? Nemíchá se ti to? 

Nemíchá. Vždycky jsem mohla psát víc věcí najednou. Problém je spíš čas. Dokud na něčem intenzivně pracujete každý den alespoň chvíli, tak máte určitý rytmus a všechno je tak nějak čerstvé a nepotřebujete si nic oživovat a připomínat. Když se pak ale týdny nedostanu ani k jednomu, nastává problém.

Proč ses rozhodla právě pro tento fantasy svět? Je povedený, ale přeci jen magické světy jsou rozšířenější, a tak není snadné přinést do knihy něco, nač čtenář ještě nikde nenarazil. 

Dcery světla a temnoty se v mojí hlavě tvořily víc jak deset let. :) Příběh vznikl na základě hry, kdy jsme s kamarádkou sebraly prvky z různých oblíbených knih či seriálů a namixovaly je do sebe. Děj se pokaždé trochu lišil, i když základ zůstával stejný. Možná proto může působit přeplácaně (a to nemáte tušení, co všechno jsem před vydáním vyškrtala!). Dvojčata, Alice, Lukáš, Silkon i Abnex, to vše je původní z našich dětských fantazií. Stejně jako boj Dobra a Zla, Adiš Shokat nebo i pravda o Lee, která se potvrdí na samotném konci prvního dílu.


Zdroj: FB Lenky Dostálová

Máš nějaký osobní vztah ke knihám o kouzelnictví? Čteš ráda knihy o magii? 

Rozhodně. Vždycky jsem říkala, že v magii nevěřím, ale doufám v ni. Jen ji najít. Kdybych mohla, ochočím si draka. :D

Když už ses pustila do démonů, jakých dalších bytostí se od tebe čtenáři ještě dočkají třeba v jiných dílech nebo dalších sériích, které plánuješ?

Kdybych to měla vše jmenovat, tak tu budeme do večera! :D Mám snad všechno. Draky, víly, vlkodlaky, elfy. Ať řeknete z fantasy klasiky cokoli, určitě na to vytáhnu z rukávu nějaký příběh. Sem tam schovávám i méně tradiční bytůstky, ale to si zatím nechám jako tajemství. ;-) Lea a Sára se během dalších dílů podívají na nové světy, takže ani tam nebude nouze o různé potvory.

Proč právě démoni? :o)

Celý příběh je postaven na rovnováze. Boj mezi Dobrem a Zlem, světlo a tma, je jedno co si vyberete. Když jsme s kamarádkou vytvořily čarodějky a strážce Dobra, potřebovaly jsme i jejich protiklad. Navíc pod označením „démon“ si můžete představit ledacos, takže mohu volně experimentovat, aniž by mě vázaly nějaké hranice.

Neobvyklé bylo, že zde vlastně byly dvě hlavní hrdinky - která ti však byla bližší? 

Na hru jsme vždy byly dvě, takže jsme nutně potřebovaly i dvě hrdinky. Základ je opět v nás, i když s postupem děje a mnoha úpravami se charaktery postav vyostřily a uzpůsobily potřebě příběhu. Já byla Lea, takže mi je přirozeně bližší. Ale na rozdíl od ní, já jsem zlatíčko! ;-) Někdy. :-D

Zdroj: FB Lenky Dostálová


Bylo pro tebe obtížnější psát dva pohledy nebo ti to naopak přišlo snadnější, protože jsi měla k příběhu přístup z více stran? 

Dvě hlavní hrdinky jdou psát ještě snadno. Přecházet mezi nimi mi problémy vůbec nedělalo. Některé věci to opravdu usnadňuje. Některé zas komplikuje.

Jaká série je ti bližší nebo se ti lépe píše - Projekt Alfa nebo Dcery světla a temnoty?

Sama nevím. Většinou je to tak, že to, na čem zrovna pracuju, je favorit. ;-) Takže před půl rokem to byl Projekt Alfa, nyní to jsou Dcery světla a temnoty. Popravdě… teď se mi špatně píše snad úplně všechno. Jako kdybych se do toho nedokázala ponořit, ať už jde o starý příběh nebo nějaký nový projekt. Doufám, že to je jen tím, že nemám čas na to, abych mohla každý den alespoň chvilku psát, protože začínám mít vážné abstinenční příznaky! :-D

V minulém rozhovoru jsi říkala, že jsi měla více projektů, ale stopla jsi je. Prozradíš nám, o jaké se jednalo a na co se případně v budoucnu mohou čtenáři těšit, pokud plánuješ jejich vydání?

Rozpracovaných jich mám strašně moc. Kdybych to brala podle toho, které jsou nejblíže k dokončení, či možnému vydání, byl by to první díl z triologie s tématikou andělů. Ten už mám napsaný, ale bude to už pár let, kdy jsem udělala poslední tečku, takže nejspíš nejdříve projde úpravami.

Znovu jsi do knihy dávala hodně ze sebe. Poznala jsem další tvou drzou část, která mě provázela i při čtení Projektu Alfa. :o)) Trochu si říkám, že se v tom vážně vyžíváš. :D Dočkají se od tebe čtenáři někdy také prostořekého hlavního hrdiny nebo se specializuješ spíše na ženské postavy? :o)

Bohužel máš pravdu. V drzých a sarkastických hrdinkách se opravdu vyžívám. Sama je mám nejradši, z určité části taková sama jsem, takže se mi z jejich pohledu píše nejlépe. Mužským postavám se nevyhýbám úmyslně, ale vždycky se to prostě stane. Pokaždé, když přijde nový nápad, vím, že hlavní hrdina bude žena. V mém případě většinou dívka. Ale snažím se to alespoň trochu kompenzovat vedlejšími postavami. I když z Projektu Alfa ani z Dcer světla a temnoty to není vidět! :-D Ale jeden z nedávných nápadů počítá s hlavním hrdinou. Konečně! Snad se to bude počítat, i když se jedná o příběh pro mladší čtenářstvo.

Kdy se mohou čtenáři těšit na další díly tvých sérii? :o)

To bohužel zatím sama nevím. O druhém díle Dcer jsme s nakladatelstvím zatím nemluvili a vydání druhého dílu Projektu Alfa muselo být prozatím posunuto, takže žádné konkrétní datum zaručit nemohu.

Kterou svou sérii bys doporučila čtenářům, kteří s žánrem sci-fi a fantasy teprve začínají? 

Toť otázka! Těm, kteří chtějí spíš fantasy, tak Dcery světla a temnoty. Těm, kteří raději sci-fi, Projekt Alfa. :-) Ale Dcery by asi zvítězily. Je to víc taková fantasy klasika.

Máš v poslední době čas vůbec číst? 

Vůbec ne! Ukrádám si vždy alespoň pár minut před spánkem. Jestli přečtu dvacet stran za týden, tak je to s nadsázkou. :-D

Překvapila tě nebo nalákala nějaká knižní novinka? 

Knižní novinky mě lákají pořád. Musím před nimi svoji peněženku zavírat do věže, abych se k ní nedostala. :-D Ale většinou už to nejsou novinky, než se k nim dostanu. Co by se asi ještě dalo počítat, je Eden od Helen Douglas. Na databázi knih sice dvakrát dobře hodnocená není, ale mně se moc líbila. Byla prostě jiná. V první řadě se odvíjela jinak, než jsem od anotace předpokládala, takže mě tím skutečně překvapila, a za druhé se mi líbila představa, že stačí skutečně maličkost, aby se změnilo něco opravdu velkého.

Čím bys navnadila čtenáře, aby se pustili do prvního dílu Dcer světla a temnoty? 

Hádám, že kniha by se mohla líbit hlavně těm, kteří mají rádi klasickou fantasy, magii a kouzla, a bez boje dobra a zla si neumí dobrou knížku představit. :-)


Zdroj: FB Lenka Dostálová

Pokud vás knihy zaujaly a toužíte si je zakoupit, není nic snadnějšího než se mrknout na stránky Fragmentu a knihy objednat. :o)

Chystáte se na nějakou ze dvou horkých novinek, které Lenka Dostálová vydala?

Komentáře

  1. Super rozhovor! :) Projekt Alfa jsem četla a moc se mi líbil, musím říct, že mě dost překvapil, čekala jsem takovou oddechovku na léto a místo toho jsem se občas musela hlídat, ať nezapomenu dýchat...
    O Dcery světla a temnoty jsem si napsala Ježíškovi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsme rády, že se líbí. :o) S autorkou je radost spolupracovat. :o) To mi ani nemluv, byla jsem na tom úplně stejně. Neměla jsem čas ani vydechnout, jak to bylo akční. Nemělo to chybu. Něco takového jsem mezi českou tvorbou četla poprvé a masakr. :o)) Tak doufám, že Ježíšek vytouženou knihu přinese, nebudeš litovat. Věřím, že si ji taky pořádně užiješ. ,o)

      Vymazat

Okomentovat