Recenze: KDE ŽENY VLÁDNOU (Kateřina Karásková, Simon Bird)


Originální a zábavný cestopis plný vědomostí! 


Chlapi se mají skvěle, když jim ženské vládnou. 


Za recenzní výtisk a spousty hodnotných a zajímavých informací děkuji autorce Kateřině Karáskové


Chci zakoupit Kde ženy vládnou 



Asi si budete myslet, že jsem skutečně knižní barbar, protože takové knihy obvykle nečtu. Mám naučné knihy ráda, ale dávám přednost encyklopediím. Jsem tak nějak naučená od malička a zůstalo mi to. Cestopisy pročítám obvykle u blízkých příbuzných a vždy mě nadchnou ilustrace a informace, některé lákavější než jiné. Tento cestopis má pro mě něco navíc. Má své osobní kouzlo.

Zdroj: katerinakaraskova.cz



Styl psaní je čtivý. Na mě zapůsobila ohromná lehkost, se kterou je dílo napsané. Měla jsem pocit, že ta slova se prostě vznášejí v proláklinách, nad vesničkami a různými místy, o kterých autoři hovoří. Velmi mě to vtáhlo do děje a díky zajímavým a autentickým popisům jsem prakticky procestovala Mexiko, Indonésii, Čínu a Indii spolu s Kateřinou Karáskovou a Simonem Birdem. 

Samozřejmě tohle není obyčejná beletrie, jde o naučnou literaturu, cestopis, který vás provede těmi nejzvláštnějšími místy, kterým vládnou ženy. Díky všeříkajícímu obsahu na začátku knihy má čtenář jasný přehled o tom, co ho čeká a nač se může těšit. Autorka v úvodní kapitole Jak to celé začalo vtipně nastiňuje nápad, díky kterému tato úžasná kniha plná vědomostí vznikla. 

Zdroj: katerinakaraskova.cz

Jak upozorňuje anotace, tak autoři strávili na jednotlivých místech dva až tři měsíce. Možná se vám to zdá pro posouzení tradic a celkového života málo nebo hodně, faktem zůstává, že nasbírali spousty informací, díky kterým vám neobvyklé kultury skutečně přiblížili. 

Líbilo se mi, že autoři se snažili veškeré informace vysvětlit a čtenář se tak neztrácí, ale ani není zahlcený. Učenější může mít pocit, že je to napsáno více zjednodušeně, ale upřímně ne každý zkrátka všechny výrazy zná. Tím pádem se okruh této knihy rozšiřuje i pro ty, kteří nejsou do tématu zrovna zainteresovaní, ale hodně se poučí, pobaví a také najdou spousty zajímavých věcí, o kterých neměli ani tušení. 

Ačkoliv se jedná tedy o tvorbu, kde se dovídáme o ženské nadvládě, myslím, že je to kniha pro každého - tedy, jak pro ženy, tak i pro muže. Nebo spíše hlavně pro muže, aby dobře viděli, že ne všude jsou pánové tvorstva oni. Tato kniha jim trochu sčeše hřebínek (a oni to potřebují), ale hlavně rozšíří obzory a zaujme. 

Zdroj: katerinakaraskova.cz

Rozhodně chválím originální a mnohdy velmi vtipné názvy, protože Simon hledá prostitutky mě donutilo k smíchu a rozhodně to zůstane mou nezapomenutelnou částí. Celá kniha je totiž nejen hodnotná, ale také zábavná a díky tomu je čtenář doslova ztracen a víc než rád spolu s autory bádá.

Na mě opravdu zapůsobila především osobitost. Autoři ze sebe do díla vložily neskutečně mnoho a tuto publikaci to vážně pozdvihuje. Do díla vkládaly také vlastní emoce, které čtenář prožívá s nimi - zklamání, euforii a další, jako by skutečně cestoval také. Nejenže se čtenář dozví spousty věrohodných a neobvyklých zajímavostí, ale je lapen neotřelým putováním. 

Ohromným bonusem knihy jsou nejen fantastické fotografie, ale také nápadité ilustrace, které knihu pozdvihují. 

Zdroj: katerinakaraskova.cz

Závěrem je shrnutí pětiletého putování a sbírání hodnotných informací z neobvyklých cest. Osobně jsem byla za takový závěr ráda, jelikož to byla taková třešnička na dortu. Bez něj by mi kniha přišla neúplná. 

Po dočtení jsem pocítila silnou hrdost na to, že jsem žena - kolik toho dokážeme a jak jsme schopné, právě to kniha vyzdvihuje a poukazuje o tom, že jsme nezbytnou součástí naší populace, ať už si pánské osazenstvo myslí (nebo nemyslí) co chce. Pro muže je tato kniha spíše výzvou, pokud se nad ženy povyšuje. Ale pokud jde o rozumného člověka, rozhodně si četbu užije bez ohledu na pohlaví. ,o)

Zdroj: katerinakaraskova.cz


Knižní obálka: 
Je zvláštní, je autentická a zajímavá, vypovídá i o knize, ale mně moc nesedla. Asi bych si představovala něco jiného, protože v knize jsou fotografie i ilustrace mnohem lákavější. 




Anotace: 
Že Amazonky dávno vymřely? Hloupost. Vítejte ve společnostech, kde mají navrch ženy! Nápaditý cestopis vás zavede do čtyř velmi neobvyklých kultur. Poznáte mexické indiánky, které své muže překonávají nejen inteligencí, ale i objemem. V Indonésii prozkoumáte jediný muslimský matriarchát. Vysoko v čínských Himálajích navštívíte nejromantičtější etnikum na světě. A nakonec se na severovýchodě Indie seznámíte s nenápadným kmenem, jehož muži zoufale bojují za rovnoprávnost. Cíl cesty: skutečně někde vládnou ženy? Autoři strávili na každém místě dva až tři měsíce. Načrtávali místní lidi, zaznamenávali jejich příběhy a pročítali historicko-etnografické studie. Výsledkem je tato svěží, originální knížka přesahující žánr cestopisu, která zaujme i ty nejzatvrzelejší mužské šovinisty.

Nakladatelství: Krigl
Rok vydání: 2016
Žánr: Literatura naučná, Cestopisy a místopisy
Počet stran: 392
Vazba: brožovaná



Komentáře

  1. Přiznávám se k tomu, že také nepatřím mezi čtenáře cestopisů. V tomto žánru mám raději seriály nebo filmy, ve kterých prostě tu danou zemi tak nějak lépe poznám. V knize si sice můžu počíst, ale při cestování jsem prostě víc na ten vizuál. Pár výjimek jsem sice už udělala, ale to byly spíš knihy o běhání.Pokud jsi teda ty knižní barbar, protože podobné knihy moc nečteš, tak jsme dvě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. XD Takové hříšné přiznání! Já tedy sem tam sleduji Cestománii, ale tohle byla první kniha a získala si mě. Vážně jsem měla pocit, že jsem tam s nimi, takže pro mě super, protože do letadla se mi už znovu nechce, z toho mám hrůzu. Takže tohle byl takový příjemný ekvivalent dovolené. :o)

      Vymazat
  2. Já teda taé nejsem zrovna čtenář cestopisů a stejně jako Katka mám raději filmy, seriály a tak. Obrázky jsou krásné a ty ilutsrae také, vůbec to nevypadá jako cestopisní kniha, ale asi bych se do ní bála jít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně se bát nemusíš. Je to sice kniha nadmíru chytrá, ale vše je v ní vysvětleno a hlavně obsahuje spousty zajímavostí, což já úplně miluji. Nemyslím si, že by tě něco zaskočilo, je to takové lidové putování. :o) A navíc... ten pocit, že ženy jsou nej stojí za to. XD

      Vymazat

Okomentovat