Recenze: MOUDRÉ Z NEBE (Richard Skolek)


Vítejte v dětském světě plném legrace




Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji autorovi Richardu Skolkovi.



Knížku si můžete zakoupit ZDE.



Moudré z nebe je klukovským deníčkem zaznamenávajícím pět let života hlavního hrdiny, jímž je v tomto případě sám autor. Je psaný nepravidelně, rozdělený pouze podle jednotlivých kalendářních roků, přičemž v prvním zápisu se seznamujeme teprve s pětiletým Richardem. Nakolik jsou jednotlivé postavy a zážitky skutečné můžeme jenom hádat. Ve výsledku na tom ale vůbec nezáleží. Podstatné je, jestli tohle deníčkové vyprávění autorovi spolknete i s navijákem a budete věřit každé větě. A já si myslím, že budete.

Hlavní hrdina je trochu outsider, rád jí, nemá moc kamarádů, za to má nadváhu a celkově tak nějak nesplňuje požadavky svých rodičů, které by údajně povedený syn měl mít. Jejich veškeré snahy zapojit ho více do kolektivu, nebo z něj udělat o něco více sportovně založené dítě, přicházejí vniveč. Richard je s vypočítavostí sobě vlastní záměrně sabotuje a vymýšlí všemožné způsoby, jak se z nenáviděného pohybu co nejlépe a nejrychleji vykroutit. 

Podle mého názoru si hlavního hrdinu rychle oblíbíte. Přestože se často setkává s narážkami a poznámkami na svoje slabiny a nikdo v něj až na oblíbeného strejdu (ten byl mou druhou nejoblíbenější postavou) zrovna nevěří, přijímá vše s nadhledem až stoickým klidem. Svoji rodinu bere takovou jaká je, nestěžuje si, nefňuká a rozhodně se nelituje. Spíše naopak. Je to zvídavý, přemýšlivý kluk, který mě svými názory a chováním bavil od začátku do konce. Musím říct, že si nepamatuji, kdy naposledy jsem se u knížky takhle pochechtávala. 

Celý deníček stojí právě na humorné stránce a dětském pohledu na svět a obojí se autorovi povedlo. Odpovídá tomu i styl psaní, který celkovou autentičnost o to víc podtrhuje. Dlouhá souvětí seskládaná z nespisovných vět přesně tak, jak by je takový malý chlapec řekl, vyplňovaná pomocnými slovy, z nichž nejčastější je neodmyslitelné tak. Díky tomu vyznívají zápisy opravdově a tento styl se právě dost často podílí na humornosti jednotlivých textů. 

Nečekejte ovšem kdovíjaké lumpárny a zážitky. Richard je ve skutečnosti vlastně slušný chlapec, pokud nebudeme počítat určitou dětskou vypočítavost, která z něj dělá o to více uvěřitelného hrdinu. I přesto se velká část z vás bude u knížky určitě bavit stejně jako já. Moudré z nebe je důkazem, že k vyvolání smíchu není potřeba kdovíjakých situací a že méně je dost často více. Autor netlačí na pilu, nesnaží se ze čtenářů záměrně mámit smích (což často vede k opačné reakci) a slaví s tím úspěch. U mě alespoň ano. 

Pokud byste při čtení hledali nějaký Richardův vývoj, patrně byste ho nenašli. Je potřeba brát s nadhledem, že v pěti letech píše vlastně stejně jako v deseti a přemýšlí podobně. Ano, to by se dalo vytknout, pokud by vám to při čtení opravdu tak vadilo. Mně to ale nevadilo. Vůbec jsem se na to nesoustředila. Pro mě bylo podstatné, že se ráda vracím k dalším zápisům, a že kdyby měla knížka dalších x desítek stran navíc, neměla bych nic proti. Příběh mi byl navíc blízký i kvůli době, ve které se odehrává. Devadesátá léta minulého století byla pro mě stejně jako pro hlavního hrdinu dobou dětství a v některých zmiňovaných věcech typických pro toto období mi umožňovala zavzpomínat si a vrátit se aspoň na chvíli v čase.

Moudré z nebe mě opravdu příjemně překvapilo. Anotace splňuje přesně to, co slibuje, ale osobně jsem dostala mnohem víc, než jsem čekala. Je to jedna z těch jednohubek, ke které vím, že se budu ráda vracet nejen ve chvílích, kdy budu potřebovat zlepšit náladu, ale také když si budu chtít připomenout dětskou bezprostřednost.

Obálku hodnotit nebudu, jelikož toto vydání už není v prodeji. Knížka vyšla znovu teď v listopadu u nakladatelství XYZ v novém kabátě. Má jiný formát i obálku a je doplněna ilustracemi Štěpána Janíka.




Anotace:
Dětský deníček pro dospělé čtenáře. Kniha Moudré z nebe je dětským deníčkem, který je však určen dospělým čtenářům. Nenajdete zde žádnou literární uhlazenost, žádný vysoký styl, jen vyprávění malého kluka, který si nebere servítky, často odbíhá od tématu a plete páté přes deváté.


Richard Skolek: Moudré z nebe
Nakladatelství: Backstage Books
Rok vydání: 2015
Počet stran: 98
Vazba: brožovaná


Komentáře

  1. Ja mam trochu problém se stylem psani :) Nebo spise vyloženě slova jako vono, prej atd. Když to clovek slysi neni to tak spatne,ale kdyz to vidim napsane,au. 😂
    Bilbovy knihy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že v textu to na čtenáře může působit hůř než v běžný mluvě. Hlavně pokud to je i v nepřímý řeči. :D Ale pokud se to k dané postavě hodí, ať už věkově, nebo kvůli příslušnosti k určitý skupině, je to určitě potřeba. Mám pocit, že na to autoři často zapomínají... Pak puberťáci mluví jako učitelé češtiny, vyvrhelové společnosti jsou nepoznamenaní jakýmkoliv slangem apod. :)

      Vymazat

Okomentovat