Recenze: DÉMON STÍNŮ – Dcery světla a temnoty (Lenka Dostálová)


Kouzelné akční fantasy dobrodružství


"Vím, že to pro vás musí být těžké. Tento nový svět mezi vás bude stavět překážky, ale musíte je překonat. Musíte držet při sobě stůj co stůj. Víc vám nemohu pomoci. Hodně štěstí!" 



Za recenzní výtisk děkuji autorce Lence Dostálové


Tento fantasy román je druhou knihou, kterou autorka Lenka Dostálová vydala - recenzovala jsem pro ni první, která si mě získala svým naprosto originálním tématem. Dcery světla a temnoty se točí kolem běžnějšího tématu, ale také jsou originálním a kreativním ztvárněním fantastického světa. 

Ačkoliv Lenka Dostálová je prakticky začínající autorka, její fantazie a kreativita dokáže čtenáři, že ji může hodnotit jako spisovatelku, která ví, co píše. Jsem toho názoru, že zaplnila místo, které na české literární scéně bylo prázdné a trpělivě čekalo na někoho, kdo vymyslí originální světy.


Styl psaní mi ze začátku přišel trochu křečovitý, než jsem si zvykla na vyprávění psané er-formou. Tím pádem měla autorka více příležitostí, jak zasáhnout do děje a ukázat čtenářům z obou pohledů to nejlepší. Plně toho využívala, takže čtenář bez problémů svižně přeskakuje z jedné hrdinky na druhou, aniž by byl nějak zmatený.

"Ruce pryč od mojí sestry!" 

Román nás zavádí do světa dvojčat - sester, které na sobě velmi lpí. Obě žijí v dětském domově, ale čtenář do děje vkráčí v době, kdy se Sára stěhuje ke své pěstounce a Lea zůstává. 
A tak začíná jejich život bez společného soutěžití a od základů se mění. Zatímco Lea je bez sebe, protože vidí věci a potkává cosi, co by existovat nemělo, tak Sára se potýká sama se sebou a objevuje skryté tajemství, které spalo několik let, než jí konečně někdo řekl pravdu... A tím se celý koloběh dobrodružství dává do pohybu, naplněn akcí, tápavostí a touhou znát víc.

Lenka Dostálová si opravdu dala práci se světem dobra a zla, který vymyslela. Setkáváme se s Pánem temnot, který stmelil Temné a začal vládnout pomyslnému podsvětí plnému Temnoty, která vždycky lákala lidi do svých zlovolných pastí. Naopak dobro sídlí úplně někde jinde, má dokonce svou radu a snaží se chránit ty, kteří disponují kouzelnou mocí. 
Musím uznat, že se mi opravdu líbilo, jak to autorka promyslela. V tomto tématu není snadné být kreativní, ale přesto se to Lence Dostálové povedlo. 


A přitom nepřijít o život a vrátit se domů, pomyslela si hořce a otočila na další list. Jo, to bude hračka. 

Charaktery jsou vytvořené přirozeně. Na čtenáře určitě zapůsobí. Některé postavy si jej získají více, jiné méně, jak už to bývá - líbí se mi, že jsou hrdinové rozdílní, ale nepůsobí dojmem, že jsou jen černí nebo bílý. Zkrátka mají dobré i špatné vlastnosti a o to více skutečnější jsou. 

Hlavní hrdinka Sára je obyčejná dívka, která miluje svou sestru a snaží se na ni dávat pozor, protože Lea je víceméně kvítko, které se do všeho vrhá po hlavě a opravdu hodně se od své sestry liší. Nejen tím, na co čtenář teprve přijde, ale i samotným charakterem. Sára je klidnější a poslušnější, zatímco Lea je divoká šelma, která se ráda vrhá do dobrodružství a teprve pak myslí na následky.

"Cítím tě za sebou. Jsi jako můj stín." 

Opět se setkáváme s promyšleností a především nápaditostí, se kterou se Lenka Dostálová dokázala vypořádat s napětím a dynamickou příběhu. Vznáší jednu otázku za druhou a odpovědi drobí do jednotlivých stránek. O to víc je čtenář do knihy zakousnutý a nemůže se odtrhnout. Z toho důvodu vám také o knize moc nemohu vyprávět, leda byste toužili po spoileru. :o))

Propracovanost na mě zapůsobila především v době, kdy jsem se s hrdinkami ocitla mimo náš svět. Myslím, že reakce hlavních hrdinek byly upřímné a popisy velmi autentické, takže není divu, že čtenář vše přečte tak rychle a natolik se do děje vžije. 

Humor nebo spíše odsekávání a prskání někoho může bavit, ale jiného trochu rozčilovat. Já jsem byla na vážkách, ale zas na druhou stranu, když se mě to dotklo natolik, že mě to donutilo protočit oči, bylo to opravdu dobře napsané, což dokážu ocenit. :o)) 

Ten vztah, jaký mezi sebou sestry měly, byl opravdu působivý. Myslím, že každý bude nadšený nebezpečím a příležitostmi, jak si s dvojčaty užít adrenalinu ve chvílích, kdy čtenář tají dech. 

Závěr knihy byl pro mě očekávaný. Myslela jsem si to už od začátku a poslední věta mě přesvědčila o tom, že jsem si to celou dobu myslela správně. O to víc se mi to líbilo, protože jsem se na to těšila. Dílo Démon stínu bylo plná emocí, hřálo mě i studilo, plnilo mě touhou utíkat a bojovat. Zkrátka jsem si to akční dobrodružství opravdu užila. :o)

"Náš pán si s teou přeje mluvit, holčičko," zavrčel muž s plnovousem. "Ale já s ním ne!" vyštěkla. 

Čtenáři, kteří touží konečně po čtivu, jež se nemotá kolem hormonů a řešení vztahů, budou rozhodně nadšení. Řekla bych, že to je právě originalita samotné autorky, která si na dobrodružném ději bez vlivů romantiky zakládá. 

Někdo může mít pocit, že je kniha moc překombinovaná a Lenka Dostálová plete více věcí dohromady. Já osobně jsem se někdy nedokázala rozhodnout, zda už je to na mě moc nebo se mi to líbí, ale do příběhu mi to sedělo, nepůsobilo to rušivě a účelně to zapadlo do děje jako kousek skládanky. 

Ráda bych knihu doporučila všem, kdo chtějí vyzkoušet něco nového. Čtenáři, kteří mají rádi akční a neotřelé fantasy, jež dokáže nabídnout víc, si tuto knihu rozhodně nesmí nechat ujít! 


Knižní obálka: 
Opravdu působivá a odpovídající. Je prostě krásná a lákavá tím dívčím způsobem a napovídá, že příběh bude o něčem víc, což rozhodně je. :o)



Anotace:
Lea a Sára jsou sestry – dvojčata. Celý život táhly za jeden provaz a nikdy by je nenapadlo, že jejich pouto dokáže někdo přetrhnout. Když se Sára dozví, že má čarodějnické schopnosti a že je součástí magického světa, o jehož existenci neměla dosud potuchy, rozhodne se, že před ním svoji sestru uchrání.
Pod vedením svého nového učitele, strážce Lukáše, se začne učit používat kouzelnou moc. Dřív, než své nadání ovládne dokonale, však zasáhne zlo. Její sestru napadnou démoni a dívky jsou vtaženy do víru boje mezi světlem a temnotou. Do světa plného stínů, tajemství a zla, ze kterého nikdo nedokáže odejít bez šrámů na duši… 

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2016
Žánr: Literatura česká, Sci-fi a fantasy, Young adult
Počet stran: 288
Vazba: brožovaná






Komentáře

  1. Pořád trochu váhám, jestli si knihu přečíst, ale myslím, že nakonec přepadnu na tu správnou stranu síly :) Po přečtení recenze mě kniha láká přece jen ještě o trochu víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží, co od toho očekáváš. Pokud chceš čistou fantasy, kterou vyzdvihuji jako jedinečnou kouzla a nápaditost, pak je Démon stínů určitě správná volba. :o)

      Vymazat
  2. Nevím, pro jakou věkovou kategorii byla kniha určena, ale pro mě (11 let) je tahle knížka perfektní. Na druhý díl se hodně těším, a taky doufám, že bude Lenka psát další skvělé knížky :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to young adultka, takže pro děti a mládež... Kniha je moc hezká, mně se taky líbila. :o) Určitě tě čeká ještě spousta dalších skvělých dobrodružství, Lenka Dostálová je talentovaná autorka. :o) Děkuji za komentář.

      Vymazat

Okomentovat