Knižní tipy autorky Leony Škodové

Rozhovor s autorkou Leonou Škodovou již vyšel a teď máte možnost pokochat se knižními tipy! Přinášíme knižní inpiraci a věříme, že se vám zalíbí. A pokud neznáte dílo Leony Škodové, tak rády připomene. :o) Děkuji autorce za příjemný rozhovor. :o)

Odkaz: Recenze - Snoubení tmou (Leona Škodová)



Jaké knihy s upíří tématikou bys doporučila našim čtenářům?

Já jsem měla ráda sérií Anita Blake. Dokud to bylo o upírech a vyšetřování paranormálních vražd víc než o sexu, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Pak určitě Ať vejde ten pravý. Je to něco úplně jiného než paranormálky, ale určitě za to stojí. A Prokletí Salemu od Kinga nebo Kulhánkův Noční klub. Navzdory tomu, čemu se v psaní věnuju, při čtení tíhnu k poněkud odlišnému pojetí krvesajů. Ale pokud zabrousím zpátky do „mého“ subžánru, líbí se mi i Mercedes Thompsonová – upíři tam nemají hlavní roli, ale myslím, že druhý díl se točil kolem nich hodně. Jo a taky Snoubení tmou – nevím, zda jste o něm slyšeli… ;)

 



Čteš ráda české autory? Kteří jsou například tvoji oblíbení? 

Snažím se o to, ale samozřejmě mě zajímá i zahraniční scéna. Mám ráda Kulhánka, M. T. Majar, docela mě baví i Kundera a Viewegh. Před časem jsem recenzovala Léky smutných od Pavla Gottharda, který mě moc příjemně překvapil. Bohužel nic dalšího zatím nevydal. Je toho víc, většinou prvotiny. Tam ale zatím oblíbence vyloženě nemám. Očekávám od nich i přes první úspěch zlepšení.



Je nějaký román, kterému by se měl podle tebe čtenář vyhnout? 

To se asi neodvážím tvrdit. Každý to má nastavené jinak. Když tak ale vzpomínám, Lady Fuckingham byla otřesná. 



Znáš knihu, která má podobně kreativní styl psaní jako tvé dílo? 

Určitě. Svůj podíl má na mém psaní určitě právě Hamiltonová s Anitou Blake. Té to jde i přes hutný styl ale o moc líp než mně. ;) I když si vzpomínám, že mi taky trvalo se prvním dílem Provinilé slasti právě kvůli tomu prokousat. A Tanja Heitmann. Její knihy se ale právě kvůli těžkému čtení u nás s velkou oblibou nesetkaly. Mně osobně spíš nesedl příběh.



Jak často se věnuješ čtení knih?

Snažím se denně, aspoň po troškách. Nedávno jsem se ale přistihla, že poslední dobou víc čtu o knihách než v nich.


Máš nějaké oblíbené knižní série?

Anita Blake mě vždy napadne jako první. Bohužel díl, který mám rozečtený, mi už dělá opravdu problémy dočíst a mít chuť na další. Jinak asi ne. Muselo by mě to fakt odrovnat, abych raději zůstala u série, než objevovala nové knihy a autory.



Dáváš přednost autorkám nebo autorům při výběru knih?

Je mi to jedno, jde mi o zážitek ze čtení.


Je nějaká novinka, které se nemůžeš dočkat? 

Moc se těším na Tři přání od Liane Moriarty, vyšla teď někdy nedávno. Tahle autorka mi prostě sedí. Už aby knížka dorazila.



Jakou knihu by podle tebe měl každý znát? 

O psaní (memoáry o řemesle) od Kinga. Moc by to prospělo autorům i čtenářům. Ta knížka je poklad.



Komentáře