Recenze: ZE ŽIVOTA BLBKY (Jana Nováková)


Hrdinka, která dělá čest svému "jménu"




Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji autorce Janě Novákové.


Ze života blbky na FB.


Knihu si můžete zakoupit ZDE.



Název knížky Jany Novákové naprosto vystihuje hlavní hrdinku, která se nedá nazvat jinak než právě blbkou. Možná proto ani jednou v příběhu nezazní její jméno, protože tohle označení jí je ušité na míru. Prostřednictvím jejího deníku rozděleného na jednotlivé měsíce sledujeme jeden rok jejího života. Ten se točí hlavně okolo vztahových nezdarů a toho neustálého honu na pana pravého, který se neobejde bez pravidelné dávky trapasů. Ty jsou pozitivní v tom smyslu, že nepůsobí přehnaně. Jsou přesně takové, které se můžou stát komukoliv z nás. 

Plno problémů si hrdinka způsobuje sama, hledá potíže tam, kde ani nejsou, a tak i chvíle, kdy se jí daří, dokáže s úspěchem jí vlastním zcela a doslova pohřbít. Chová se trochu jako přerostlá puberťačka (v negativním smyslu toho slova), která úplně neví, co vlastně chce. Možná vás tím bude bavit, možná vám díky tomu poleze na nervy. Jisté ovšem je, že nad některými jejími myšlenkovými pochody budete jen nechápavě vrtět hlavou.

Za ten rok vás provede jak různými zkušenostmi s chlápky na jednu noc či večer, tak těmi, kteří v jejím životě sehrají důležitější roli. A přestože vás někdy může štvát, nebo se jí budete jen škodolibě smát, díky jednoduchému přesto osobnímu stylu psaní, budete mít pocit, jako byste si povídaly u kávy s dobrou kamarádkou. U toho mě jen trochu rušily často se opakující spojky a příslovce: (a) tak a pak

Naopak se mi líbily drobné úvahy, do kterých se hrdinka čas od času pustila, ať už se týkaly názorů na mateřství či dospělosti, nebo strachy, které byly její součástí. Získala tímto alespoň nějakou plastičnost. V takových chvílích přestávala být jen tou "pouhou" blbkou, která plave v mezilidských vztazích, ale stala se myslící bytostí a ukázala kousek ze své podstaty. Příběh začal brnkat na vážnější strunu a stával se opravdovějším. Mrzelo mě akorát, že její myšlenky a pohledy nebyly trochu rozvinutější, ale to se u takovéto odlehčené knížky nedá očekávat. 

Ze života blbky je knížka, kterou je třeba brát s nadhledem. Jde o jednohubku, která vám zpříjemní dny a odvede vaše myšlenky od každodenních starostí. Je to odpočinková četba, která vám nijak nezatíží hlavu. Jenom se vezete a zlepšujete si náladu zjišťováním, že ve vztahových peripetiích nejste sami. A ať už vám hrdinka přiroste k srdci či nikoliv, budete zvědaví, jak to s ní nakonec dopadne. Konec si nenechte ujít. Ten, jakkoliv je šílený, je určitě ideální tečkou za příběhem někoho, kdo je chodící definicí slova blbka.

Jinak samotná obálka je moc povedená. Upoutala mě hned na první pohled. Autentická a stylová. Jako byste v rukou drželi opravdový deník. Má ji na svědomí Tereza Štěpánková alias Illumielle, která do knihy dodala i pár povedených ilustrací. Klidně by jich mohlo být i víc.




Anotace:
Míváte někdy den blbec, kdy si říkáte, že tohle se může stát jen vám? Sníte o něčem či o někom a když to něco či někoho dostanete, tak zjistíte, že chcete něco úplně jiného? Zamilujete se nepochopitelně do naprosto nevhodného partnera a po čase si říkáte, kam jste dali oči a mozek? Přesně takové situace zažívá mladá dívka, která si své trapasy a životní eskapády zapisuje do deníku. Možná si ho vede pro to, aby si později připomínala své zážitky a partnery. Možná ho píše proto, aby mohla uspokojit vaši touhu zasmát se cizímu neštěstí.


Jana Nováková: Ze života blbky
Nakladatelství: Klika
Rok vydání: 2016
Počet stran: 184 stran
Vazba: brožovaná


Komentáře