Recenze: POHÁDKY Z TÁTOVY HLAVY (Stanislav Chromčák)


Rozmanité pohádkové příběhy pro malé i větší čtenáře.




Za recenzní e-výtisk děkuji autorovi Stanislavu Chromčákovi


Pohádky z tátovy hlavy na Fb


Chci zakoupit knihu Pohádky z tátovy hlavy


Recenzovat dětské knihy není kupodivu tak snadné, jak by se mohlo zdát. Je nutné si knihu s mým synem poklidně přečíst, vnímat jeho výrazy a zájem. A pak si ji znovu přečíst a lámat si hlavu nad tím, jak na mě působí jako na dospělou ženu a jak by na mě působila, kdybych zas byla malý capart. 

Někdy se vžiju tak moc, že je snadné se propadnout do dětství...

Zdroj: Pohádky z tátovy hlavy


Už od přemluvy, která je psaná pohádkovou jemnou formou, se čtenář začte a svižně se ubírá dějem až na konec knihy. 

Styl psaní je jemný a pohádkový. Autor zbytečně nezahlcuje, povzbuzuje k dalšímu čtení a hlavně píše dynamické příběhy, které malé i větší čtenáře zaujmou. Věřím, že by slovní zásoba mohla být širší a rozmanitější, protože někde se slova příliš opakují.

Je nesnadné hodnotit takovouto knihu, protože příběhů je vícero a tak není možné vystihnout přesně postavy a hovořit o jejich charakterech. Děti si z jednotlivých pohádek vezmou zejména dobrodružný děj, který je vábí a zaujme a také důležité poučení. 

Jednotlivé pohádky jsou krátké, úderné a zajímavé. Čtenář ocení zejména různorodost, kterou do nich autor vložil. A snažil se je přerozdělit tak, aby si v knize vybrali, jak kluci, tak i holčičky. Příběhů je celkové 37, ale nemohu říct, že by některé výslovně zaujaly jen chlapce nebo dívky. Myslím, že potěší oba, jen jednoho více a druhého méně a zas naopak. Některé jsou naopak psané tak, že se v nich najde každý malý čtenář. 


  


Velké plus je postranní panel u e-booku, díky kterému máte seznam všech názvů pohádek přímo před sebou a nemusíte listovat. Jen postačí kliknout na tu, kterou chcete začít číst. 

Ilustrace, které jsou u každého příběhu, působí nenásilně, vtipně, roztomile a září všemi barvami. Osobně bych asi doporučovala větší, ale výhodou elektronické knihy je, že si obrázky pro své potřeby může čtenář zvětšit. Veškeré ilustrace, které tato recenze obsahuje, jsou z knihy Pohádky z tátovy hlavy - 37 pohádek s poučením od autora Stanislava Chromčáka.

Jediným mínusem této knihy je elektronická forma, protože děti si rády knihy osahají. Dotýkají se a ukazují. Potřebují ten knižní svět cítit mezi svými prstíky.

Ať už předčítáte vy nebo malý knihomil, určitě se v těchto pohádkách neztratíte a oblíbíte si je. 




Knižní obálka: 
Je velmi autentická a o knize skutečně vypovídá. 




Anotace:
Kniha přináší pořádnou dávku rodičovské munice. Obsahuje 37 pohádek pro děvčata i kluky ve věku zhruba 3-7 let.
Pohádek krátkých, které oceníte všude tam, kde se nehodí rozečítat dlouhé příběhy - před spaním, na cestách nebo třeba v čekárně u doktora. Příběhy vycházejí ze skutečných životních situací, dobře skončí a kromě zábavy přinášejí i poučení. Čtením těchto pohádek tak můžete své děti rozvíjet a zároveň získáváte inspiraci k rozhovorům o věcech, na kterých záleží. Kniha je doplněna třiceti sedmi ručně kreslenými ilustracemi.
Pohádky pocházejí od otce tří dětí. Vznikaly nejčastěji při uspávání nebo v situacích, kdy bylo potřeba děti rychle zabavit a zaujmout. 

Nakladatelství: Stanislav Chromčák
Rok prvního vydání: 2015
Rok druhého vydání: 2016
Žánr: Pohádky
Počet stran: 71


Komentáře