Knižní tipy autorky Terezy Barvíkové

Už jsme vám naservírovaly rozhovor s autorkou Terezou Barvíkovou a nyní už na vás čeká knižní inspirace v autorčině podání! Na jaké knihy či žánry vás navnadí? S čím se svým čtenářům ještě svěří? To vše a mnohem více najdete v tomto článku. 


Máte-li chuť prožít si dobrodružství se sourozenci, kteří mají opravdu pevný a hezký vztah, pak je Něco si přej! to pravé. Nezapomeňte, že soutěž je v plném proudu! Nenechte si ujít pět výtisků tohoto románu, které autorka pro své čtenáře věnovala! 




Jaký žánr nejraději čteš?
Fantasy. Ale vždycky jsem měla slabost i pro romantiku a pravdivé příběhy, které mají hloubku a zajímavé myšlenky. 

Nejoblíbenější série, kterou bys s klidným svědomím doporučila našim čtenářům?
Harry Potter, možná je to ohrané, ale já ho vážně zbožňuju a nikdy nepřestanu. 


Zdroj

Mohla bys čtenářům doporučit nějakou další knihu, kde je pevné sourozenecké pouto, jako ve tvé knize? 
Páni. To je dost těžká otázka, takhle z patra mě nic nenapadá. Možná tak Hra o trůny (Starkovy děti), Hobbit (Filli a Killi), ale nenapadá mě žádná, kde by toto pouto bylo hlavním tématem. Zpětně dopisuji ještě Letopisy Narnie

Zdroj

Už ses někdy platonicky zamilovala do nějakého knižního hrdiny?
Asi ne. Mám oblíbené postavy, ale že bych se do nich zamilovala, tak to ne. :D

Kterou hlavní hrdinku opravdu nemáš ráda?
Brzy mi začala lézt na nervy America Singerová ze Selekce. Ale ten příběh mě chytil. 

Zdroj

Máš nějakou oblíbenou českou spisovatelku či spisovatele, který je ti vzorem? 
Asi ne, já mám za vzory spíš lidi, které znám osobně, ne jen povrchově. A že bych měla někoho z Česka, jehož tvorba se mi velmi velmi líbí…tak to asi ne. Samozřejmě mám některé radši a některé méně, ale nikdo není ten top, spíš zahraniční. 

Jakou českou knihu/knihy máš ve své knihovničce? 
Většinu z povinné četby jsem četla – Dyka, Čapka, Máchu, Pavla, atd., ale v knihovničce mám málo místa a většinu knih jsem měla vypůjčených, takže já osobně vlastním z Čechů jen Čapka (Povídání o pejskovi…), Karafiáta (Broučci), Ladu (Mikeš), Jiráska (Staré pověsti…) a nějaké další, většinou pohádky. A knihu mého kamaráda Patrika Strohbacha (Zlatý Texas). 

Stalo se ti někdy, že tě nějaká kniha zklamala? O jakou knihu šlo? 
Ano, ale jen dvakrát, co si pamatuji. Jednou to byla kniha o nějaké lovkyni zombie, ale nepamatuji si přesně název, asi po deseti stranách jsem knihu odložila a také Žert od Kundery mě hrozně nebavil. Ale já většinou nemám žádná očekávání, takže nebývám příliš zklamaná, spíš příjemně překvapená. 

Zdroj

Která kniha tě rozplakala? 
Stalo se mi to tuším jen jednou a to u Hry o trůny – když si Cersei vyžádala vraždu zlovlčice Lady a Sansa byla bezmocná. To jsem právě jela trolejbusem a vážně jsem měla slzy v očích. 

Máš nějakou knižní úchylku?
Není to přímo úchylka, ale čtu, i když jsem ve společnosti kamarádů či rodiny, za což se velmi omlouvám, ale když začnu číst, musím dočíst minimálně kapitolu. Ale to se děje jen výjimečně, když na něco třeba čekáme, nebo podobně. Jinak asi nic. 

Znáš nějakou knihu, která je pro tebe opravdu nejoblíbenější a měl by si ji podle tebe přečíst každý?
Harryho Pottera – všechny díly a Hru o trůny (pořád se opakuju, ale já za to nemůžu). A také se mi velmi líbily myšlenky v knize Alchymista

Jak často čteš? Kolik knih měsíčně tak přečteš?
Jak kdy, podle času. Za tyto prázdniny jsem přečetla jen dvě knihy (tu jednu stále dočítám – právě první díl Hry o trůny), za minulý rok jsem jich zvládla čtrnáct, takže asi tak tu jednu za měsíc průměrně. 

Kdybys měla možnost se stát autorkou jakékoliv knihy na světě, o jakou knihu by šlo?
Asi takovou, která v lidech něco zanechá, nad kterou budou přemýšlet a samozřejmně bude bestsellerem.

Komentáře