Knižní tipy autorky Lenky Dostálové



Jak již bylo řečeno, autorka Lenka Dostálová vydala u nakladatelství Fragment svou prvotinu Projekt Alfa: V pasti a tento rok vás potěší ještě další knihou, která se jmenuje Démon stínů. Je to první díl série Dcery světla a temnoty a vychází 10. 10. 

Již brzy!

Anotace: 
Lea a Sára jsou sestry – dvojčata. Celý život táhly za jeden provaz a nikdy by je nenapadlo, že jejich pouto dokáže někdo přetrhnout. Když se Sára dozví, že má čarodějnické schopnosti a že je součástí magického světa, o jehož existenci neměla dosud potuchy, rozhodne se, že před ním svoji sestru uchrání.
Pod vedením svého nového učitele, strážce Lukáše, se začne učit používat kouzelnou moc. Dřív, než své nadání ovládne dokonale, však zasáhne zlo. Její sestru napadnou démoni a dívky jsou vtaženy do víru boje mezi světlem a temnotou. Do světa plného stínů, tajemství a zla, ze kterého nikdo nedokáže odejít bez šrámů na duši…

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2016
Žánr: Literatura česká, Sci-fi a fantasy, Pro děti a mládež

A což je náš první tip na čtivo. Knižní inspiraci podle Lenky Dostálové máte možnost si pročíst v tomto článku. Přejeme příjemné čtení. ,o)

Kniha, která si tě nejvíce získala za tvůj život?
Už odmala miluju svět Star wars, takže když označím knihy z této filmové předlohy, asi se nespletu, i když se mezi nimi najdou i slabší kousky.




Která kniha tě přivedla k nápadu stát se spisovatelkou?
Žádná. Byla jsem náruživá čtenářka od chvíle, kdy jsem se naučila číst, a samotný nápad stát se spisovatelkou vyšel z popudu snahy uchovat si vzpomínky originálním způsobem.

Tvůj nejoblíbenější knižní akční hrdina?
Nej nej nej? Těch by bylo. :) Pokud mám ale vybrat jednoho, byla by to Ave z knihy Ave, čarodějka na zabití. Jako malá jsem ji milovala. A je to počin české autorky! (Což jsem zjistila právě teď. Styď se!)

Ave, čarodějka na zabití - Lenka Vyoralová



Anotace: 
Mladičká čarodějnická učenka Ave přichází studovat k Mistru Bojovníkovi. Aby se mohla stát plnohodnotnou čarodějkou, musí projít výcvikem hned u několika Mistrů. Avšak výcvik u Mistra Bojovníka není to nejjednodušší, co ji mohlo potkat. Ale ošklivá, jízlivá, chytrá a někdy i milá Ave vždycky dokáže zatnout zuby.

Život mladé čarodějky po vyučení není nudný, naopak. Díky své povaze, ostrému jazyku, chytrosti a osobitému pojímání povinností se dostává do mnoha konfliktů, z nichž nevychází vždy jenom se štítem. Má ale přátele, kteří pomohou jí, právě tak jako ona v případě nutnosti pomáhá jim.

Nakladatelství: Golem Ríša
Rok vydání: 1997
Žánr: Romány, Sci-fi a fantasy
Počet stran: 352

Už ses někdy platonicky zamilovala do nějakého knižního hrdiny?
Aragorn z Pána prstenů, i když film tomu asi také hodně pomohl. :))

Zdroj

Kterou hlavní hrdinku opravdu nemáš ráda?
Whisty z knihy Čarodějka a čaroděj.

Zdroj

Máš nějakou oblíbenou českou spisovatelku či spisovatele, který je ti vzorem?
Není mi sice vzorem, ale hrozně se mi líbilo, jakým způsobem dokázala Tereza Janišová popsat svět v knize Město čarodějů.

Město čarodějů - Tereza Janišová



Anotace: 
Erilian je mocné město, které řídí Velká rada čarodějů. Není jednoduché se stát jejím členem. Někteří se do Rady snaží dostat i za cenu zločinu. To ale hlavní hrdinka Kiara, vyrůstající u svého poručníka lorda Tesiana, zatím netuší. Stejně tak nezná pravdu o smrti svých rodičů... S Kiarou se setkáváme ve chvíli, kdy nastupuje na Univerzitu magických věd jako studentka prvního ročníku. Od tohoto okamžiku je konec bezstarostnému dětství. Do jejího života vstupuje láska, zklamání a nečekané odhalení vlastní minulosti. To vše za pomoci všudypřítomných kouzel.

Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2010
Žánr: Romány, Sci-fi a fantasy
Ze série: Erilian (1)
Počet stran: 302

Kterou českou knihu bys doporučila čtenářům?
Rozhodně Zpěv draků.

Zpěv draků - M. Čermáková, T. Šmejkal



Anotace: 
Hrdinou knihy je třináctiletý Darion, tajemstvím obklopený chlapec se znepokojivě žlutýma očima. Kde žil do chvíle, kdy se objevil na Drumelově farmě? Kdo byli jeho rodiče? A proč si z prvních šesti let svého života nic nepamatuje? Dariona pronásledují podivné sny, navíc zjistí, že rozumí řeči draků. Brzy pochopí, že nechce trávit další roky života jako pasáček koz. Co ho čeká v královském městě Drakohyru a zda se mu podaří stát levianem a létat na drakovi, to se dočtete v knize Zpěv draků.

Nakladatelství: Jan Vašut
Rok vydání: 2007
Žánr: Sci-fi a fantasy, Pro děti a mládež
Počet stran: 303

Kdybys měla možnost propadnout se do knižního světa, kterou knihu by sis vybrala?
Vybrat si, by bylo těžké. Ale asi by opět zvítězil svět Star wars. Odtud bych pak mohla vesmírnou lodí cestovat na tisíce světů!

Doporučila bys čtenářkám nějakou knihu z žánru New Adult?
Zrovna nedávno jsem dočetla Eden z pera Helen Douglasové, která mě mile překvapila. Děj byl tak přirozený, že jsem dokázala uvěřit, že se stal.




Tvá nejoblíbenější dětská kniha?
Opět bych mohla vybírat z nepřeberného množství. Například Společenství čarodějů, Moira nebo Staré království. I když nejsou přímo dětské, jen jsem je jako dítě četla.

Máš své knihy v knihovničce? Vedle jakých knih je máš postavené?
Do knihovničky se už nic nevejde! Ty moje mají své čestné místo na polici vedle pracovního stolu. :))

Jaká série či kniha tě inspirovala byť jen k maličkostem, které jsi ve svých knihách použila?
V Dcerách světla a temnoty by se daly najít pozůstatky ze vzoru dětských knih a komiksů WITCH.

Zdroj



Komentáře